Izborni proces u BiH traži hitnu promjenu, sve je u rukama političara

Potrebno smanjiti rok trajanja od objave do samih izbora, uvesti skenere, ali i smanjiti rok za objavu rezultata

03.04.2023. 17:15
  • Podijeli:
kampanja_plakati_politicari_HMS 1-1663932036063.webp Foto: HMS

Izborni proces u Bosni i Hercegovini dugo traje. Od dana donošenja odluke o izborima, pa do izbora  je 150 dana, a u susjednim zemljama taj period je 60 dana.

Isto tako dug je period i kada je u pitanju objavljivan je samih rezultata izbora, UNA je  pitala zašto je to tako u BiH i šta je potrebno da se to promijeni.

Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle i nekadašnji član Centralne izborne komisije BiH (CIK) za portal UNA kaže da treba mijenjati 
Izborni zakona BiH, kako bi se vratio kredibilitet i integritet izbornog procesa u BiH, odnosno postojnost rezultata izbora.

“Jedini način da se i ubrza  čitav proces, naročito kada je u pitanju utvrđivanje rezultata izbora, a to je da se uvedu moderne tehnologije, uvođenje skenera kojim bi se automatski kada stavljamo svoj glasački listić na skener utvrđivali i rezultati s tog glasačkog listića i oni bi išli u centralnu bazu podataka i mi bi na takav način imali jako brzo rezultate izbora”, kaže Šehić.

On s druge strane ističe da je jako teško porediti izbore u BiH, zbog komplikovane ustavne arhitekture ove države.

“Nemojte zaboraviti da mi imamo preferencije, za razliku od Srbije i Crne Gore, Hrvatska ima jednu preferenciju, i to sigurno odugovlači rezultate. Ovo što je bilo u Crnoj Gori u nedjelju, to je moralo da ide brzo, to je manje biračko tijelo, a s druge strane biralo se između dva kandidata i to je bilo lakše. Kod nas to jako dugo traje i što stvara konfuziju u javnom mijenju da li je to sve uredu ili nije. Uvođenjem novih tehnologija i mi bi jako brzo imali rezultate za sve nivoe vlasti i očekuje se da u narednom periodu dođe do reforme izbornog zakonodavstva, reforme izbornog zakona i ne samo u ovom segmentu, ali ovaj je jako bitan, pa da imamo i mi rezultate u nekom razumnom roku, što dolikuje državi koja želi da bude članica EU, da mora učiniti sve da konačne rezultate izbora imamo jako brzo. Treba smanjiti i period, od dana donošenja odluke od dana, do dana izbora je 150 dana, to je jako dug period.

U drugim državama u susjedstvu je 60 dana i oko toga treba voditi računa, jer se kod nas zloupotrebljava ta činjenica da izborna, Kampanja, praktički, ne počinje kako to zakon predviđa mjesec dana prije dana održavanja izbora, ona počinje čim CIK donese odluku o održavanju izbora. Može se mnogo toga uraditi, ali najveća odgovornost je na političarima koji to treba da izmjene  u izbornom zakonu, ali moram reći da će i nevladin sektor, mediji, ači i dio političkih stranaka, sigurno imati uticaja da natjeramo vlasti da to što prije uradi”, zaključuje Šehić.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()