Hoće li se BiH ponovo naći na “sivoj listi” Manivala?

Komitet eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma zvanično je započeo posjetu BiH

12.02.2024. 20:17
  • Podijeli:

Hoće li se BiH ponovo naći na “sivoj listi” Manivala? 

Komitet eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma zvanično je započeo posjetu BiH. 

Do kraja mjeseca održaće niz sastanaka sa zvaničnicima, te procjenjivati šta su ispunili od zadataka. 

Na onaj ključni, usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, još se čeka. Koje su moguće posljedice?

Uradili smo svoj dio posla, poručili su iz Ministarstva bezbjednosti predstavnicima Manival komiteta. 

Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti usklađen je sa direktivama i uredbama Evropske unije, te je takav usvojen u Savjetu ministara i upućen u dalju proceduru.

“Sa sigurnošću tvrdimo da je Ministarstvo bezbjednosti BiH lider u reformskim procesima, ispunjavanju zadataka i unapređenju pravnog okvira u oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti ispunivši svoje ciljeve i obaveze u smislu usaglašavanja i izrade propisa relevantnih za ovu oblast”, navodi se u saopštenju Ministarstva bezbjednosti BiH, nakon sastanka sa Komitetom.

No, sporni Zakon je “zapeo” u Domu naroda. Na posljednjoj sjednici nije bilo entitetske većine za razmatranje po hitnom postupku. Vladajuća struktura na nivou BiH sa posljednjeg sastanka, ipak, ohrabruje – imamo dogovor, zakon će biti usvojen.

“Moguća je hitna sjednica Doma naroda do petka, da bi izglasali onaj Zakon o sprečavanju pranja novca, jer smo rekli da je on završen, tako da on završi svoj put u parlamentu”, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()