UNA je pitala: Hoće li inicijativa "Otvoreni Balkan" postati "mrtvo slovo na papiru"!?

Da li će Edi Rama, albanski premijer sutra i zvanično saopštiti da ova zemlja izlazi iz ovog projekta

06.07.2023. 16:21
  • Podijeli:
samit-otvoreni-balkan-ohrid-anadolija.jpg Foto: Anadolija

Najava albanskog premijera Edija Rame, koji sutra dolazi u zvanilnu posjetu BiH da inicijativa "Otvoreni Balkan "više nema svrhu i da je dala svoje" začudila je najviše zvaničnike u regionu.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije bio je šokiran tom izjavom, kazao je da ne može da vjeruje da je Rama to rekao.

U Bosni i Hercegovini koja zbog odbijanja iz Federacije BiH još nikad nije prihvatila da se uključi u ovu inicijativu u kojoj su Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, a koju podržava i Crna Gora, još uvijek nema reakcije političkih zvaničnika.

Svi čekaju sutrašnji dolazak albanskog premijera u Sarajevo.

Da li će inicijativa Otvoreni Balkan" postati "mrtvo slovo na papiru", zbog čega se sad ruši  projekat koji je, kako i veliki broj ekonomista ističe, bio dobar jer je olakšavao promet privrednicima u zemljama Zapadnog Balkana

Međutim, veliki broj ekonomski analitičari tvrde da  bi bila šteta da propadne ova inicijativa.

Berlinski proces i Otvoreni Balkan nisu isto

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar iz Banjaluke za portal UNA isitil da sve inicijative koje su okrenute radnji, suživotu, poslu u zmeljama u širem okruženju između Hrvatske i Grčker, treba da sarađuju, jer to je, kako ističe, osnov prosperiteta.

"Sve prepirke i uslovljavanja idu na štetu građana. Život u ovim malim državicama težak je za sve", kaže Pavlović.

Ističe da, razlozi koji su motivisali Edija Ramu da izađe iz "Otvorenog Balkana" nama su nepoznati.

"Najveću štetu će imati građani Albanije. Berlinski proces nije proces tipa Otvorenog Balkana. On ima za cilj da objedini što više zemalja na konceptu izgradnje, primarno željezničke infrastrukture koja je primarno zanemarena u ovom dijelu svijeta. Berlinski proces je isforsirana stvar, koja je bila započeta, pa zamrla, pa kada je Otvoreni Balkkan počeo da se dešava i da daje neke opipljive rezultate, onda se Evropska komisija sjetila da ona ima projekat koji bi uključio i Kosovo*u taj angažman, pa su onda obezbjedili donatorska sredstva. Tako da porediti Otvoreni balkan i Berlinski proces je ekonomski pogrešno. Politilari vole da se igraju pojmovima, iako obzbiljno nikada ne analiziraju šta su ciljevi, zadaci, očekivani rezultati i koristi jednog ili drugog aranžmana", kazao je Pavlović.

Izjave albanskog premijera često nekonzistentne

Igor Gavran, ekonomski analitčar za portal UNA kaže da,  ako je ovaj stav Rame ozbiljan, zvaničan i trajan, onda bi on potvrdio  razloge zašto BiH nikad nije ni trebala pristupiti ovoj inicijativi.

"iako su izjave albanskog premijera često nekonzistentne - imali ako nedavno navodne najave prekida odnosa sa Srbijom pa onda demantije, ranije smo imali najave problematičnih zakona kojima bi se praktično legaliziralo pranje novca bez pokriva u Albaniji i potom njihovo povlačenje", kazao je Gavran.

Tvrdi da jednostavno ova inicijativa ovakva kakva je bila nikada nije formalno ustrojena niti osigurala takve prednosti kojima bi mogla konkurisati ili se čak i izjednačiti sa onim koje nude proširena/unaprijeđena CEFTA i Zajedničko regionalno tržište iz Berlinskog procesa. 

"Oprezan sam da povjerujem, jer je do sada albanski premijer uglavnom uvijek bio u potpunoj saglasnosti sa predsjendikom Srbije po većini pitanja a pogotovo po pitanju Otvorenog Balkan, ali svejedno u najmanju roku potvrđuje nestabilnost i nepouzdanost ovoga projekta.

Nadam se da to istovremeno znači konačno korake ka ostvarenju svega sto je Berlinski proces obećao odnosno uspostavu funkcionalnog zajedničkog tržišta u regiji u kojem neće biti samo tri države nego cijela regija i od kojeg ćemo svi imati koristi", ističe Gavran.

Bilo bi dobro da inicijativa opstane

Admir Čavalić, ekonomski stručnjak i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH za portal UNA ističe da bi iblo šteta da ova inicijativa propadne jer je ona dobra za privrednike, posebno one iz privantog sektora.

"Još uvijek je rano govoriti o tome da li je došao kraj  inicijative 'Otvoreni Balkan'. imao određenih političkih turbulencija, ne bi trebalo da određeni politički konflikti utiču na pozitivne ekonomske trendove, posebno u smislu otvaranja granica Balkana za slobodniji protok ljudi, kapitala, proizvoda i usluga. Bilo bi dobro da se ovi procesi nastave, jer ova inicjativa i protok roba i kapitala i nije toliko vezna za budžete, koliko je vezan za privatni sektor i funkcionisanje samih privrednika. Još je rano govoriti o kraju regionalnih procesa kada je u pitanju privreda. Bilo bi poželjno da ova inicijativa opstane i nadam se da hoće", kazao je Čavalić.

.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()