Grubešić: Za Sud srpski civili legitiman vojni cilj - uložićemo žalbu

Sud BiH odbio je optužnicu za zločine u Jošanici

21.09.2023. 11:31
  • Podijeli:
sud_una-63e0e3920aecb.webp Foto: Una

Tužilaštvo BiH uložiće žalbu na odluku Suda BiH koji je odbio optužnicu protiv 13 pripadnika Armije BiH za ratne zločine nad Srbima u Jošanici i drugim mjestima, i to uz obrazloženje da su "navedena mjesta bila legitiman vojni cilj", rekao je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

"Tužilaštvo BiH nije saglasno sa takvim navodima, jer je optužnicom obuhvaćeno ubistvo 75 osoba, uglavnom civila, među kojima 31 žena, maloljetna lica, uključujući i dijete od dvije godine, kao i osobe starije životne dobi, koje nikako ne mogu biti legitiman vojni cilj, što je i stav stručnog vještaka", precizirao je Grubešić.

On je dodao da će zbog toga u zakonskom roku, do kraja dana, biti uložena žalba na ovu sudsku odluku.

Sud BiH odbio je optužnicu protiv 13 pripadnika Armije BiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Jošanici kod Foče 1992. godine, potvrđeno je Srni u Tužilaštvu BiH.

U Jošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni.

"Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo, naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece, najstarija žrtva bio je starac od 88 godina, a najmlađa žrtva bila je djevojčica od dvije godine", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()