Građani Bosne i Hercegovine i Kosova* uskoro putuju bez viza

Sporazum mora biti odobren i ratificiran u BiH

08.02.2023. 14:10
  • Podijeli:
licna_karta_foto_FB-63d25dcacb00e.webp Foto: Facebook

Na današnjoj sjednici Vlada Kosova* usvojila je sporazum o kretanju s ličnim kartama, a nakon što stupi na snagu sporazum će omogućiti građanima Kosova* i Bosne i Hercegovine kretanje bez viza.  

"Prošle godine, nakon gotovo tri godine pregovora u Berlinu, potpisali smo tri sporazuma o mobilnosti između šest zemalja zapadnog Balkana. Danas, nakon završetka internih procedura iz naših institucija, donijeli smo ih Vladi na odobrenje, a zatim će biti proslijeđeni Skupštini", rekao je Albin Kurti.

Prema njegovim riječima, brza ratifikacija sporazuma dokaz je posvećenosti Kosova* regionalnoj suradnji, dobrosusjedskim odnosima i napredovanju ka integraciji u Evropsku uniju.

Također sporazum mora biti odobren i ratificiran u BiH nakon čega će se moći putovati samo s osobnim iskaznicama.

Reporteri podsjećaju kako su sporazume o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i stručnih kvalifikacija potpisali čelnici šest zemalja zapadnog Balkana 3. novembra na summitu u okviru Berlinskog procesa.

Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo* provizorno su pristale na dogovore u oktobru nakon višesedmičnih pregovora koje je vodila Njemačka.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina zvanično nije priznala nezavisnost Kosova*. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()