Gdje je nestao moral političara u Bosni i Hercegovini?

"Sva moralna prljavština" je izbila na svjetlost

11.03.2023. 20:30
  • Podijeli:

Optužnice, presude, skrivene saobraćajne nesreće zajedničke su stvari pojedinaca u politici na svim nivoima vlasti. Međutim pretežno svi oni i dalje ostaju ili na funkcijama ili u političkom svijetu. 

Obavljanje duplih funkcija je možemo reći postala normalna pojava. Moral je ono što nedostaje u bh. politici, poručuju sociolozi, ali ne samo u politici nego u bh društvo. Podobnost je postala mnogo bitnija od sposobnosti.

Optužnice, presude, zajedničko je političarima na svim nivoima vlasti. Dva ministra iz Vlade Republike Srpske krajem godine ostali bez pozicije zbog prećutane saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom. Radi se o Dragoslavu Kabiću iz SNSD-a i Dadi Doganu iz Socijalističke partije. Ovakvih primjera ne manjka ni na državnom nivou.

"Ovo je Bosna i Hercegovina, sve bukvalno može ako smo politički podobni i ako smo lojalni partiji . U neka davna vremena na najnižem nivou politike mogli su i bavili su se najčestitiji i najbolji ljudi, ne kažem da ih sad nema, ali su sada oni nekako sa strane, pomaknuti su, ovi skandal majstori, oni su nekako bučniji", poručuje sociolog Vladimir Vasić.

"Sada će me neko opet optužiti za nostalgiju ali bilo je mnogo više političkog morala, morala u politici. Bilo je uopće mnogo više morala u društvu no što ga sada imamo i naprosto je nemoguće zamisliti situaciju da dospije informacija poput mase informacija koje danas dospijevaju u javni prostor", poručuje Slavo Kukić, doktor socioloških znanosti i profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()