Evropski zvaničnici poručili BiH: Dajte gas i dobićete "zeleno svjetlo"

Posla još ima, tvrdi Von der Layen

23.01.2024. 20:00
  • Podijeli:

Od posljednje posjete predsjednice Evropske komisije, BiH je napravila nekoliko koraka unaprijed. No sporo. 

Kako je rečeno nakon niza sastanaka sa bh. zvaničncima, Ursula von der Layen te hrvatski i nizozemski premijeri su jasni - dajte gas narednih sedmica, iskoristite priliku, i dobiti ćete zeleno svijetlo. Ukoliko ne, propade čitava godina.

Seriju sastanaka predsjednica Evropske komisije započela je razgovorom sa članovima Predsjedništva.

A potom se uputila u zgradu Parlamentarne skupštine gdje se, zajedno sa premijerima Hrvatske i Nizozemske, sastala sa delegacijom Vijeća ministara i bh. parlamenta.

I tu je, kaže, obavještena šta je u proteklom periodu urađeno. Radilo se jeste, poručila je, posebno pohvalivši 100-postotno usklađivanje BiH sa vanjskom i sigurnosnom politikom EU. 

No, posla još ima, tvrdi Von der Layen.

"Potrebno nam je da vidimo napredak, prvenstveno u smislu usvajanja zakona po temeljnim pitanjima procesa pristupanja, odnosno u oblasti demokratije i vladavine prava. Posao kreće od suzbijanja pranja novca, sukoba interesa, i, primjera radi, Zakona o sudovima", kaže von der Leyen.

A o onom do sada urađenom, evropske zvaničnike obavijestila je predsjedavajuća Vijeća ministara. 

Sve ono što smo uradili, kazala je Krišto, dobili smo kao rezultat političkog dijaloga i kompromisa. I to će se, nada se, desiti i kao rezultat pregovora o Izbornom zakonu koji su u toku.

"Apsoluto trebamo činiti sve da izbjegnemo intervencije zapravo i nametanja rješenja od strane međunarodne zajednice, koje bi doista mogle donijeti ili mogu kazati narušiti određene odnose kako unutar same koalicije tako i funkcioniranja Insitucija BiH, odnosno njihovog rada", poručila je Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Upravo ova posjeta, poručio je hrvatski premijer, poticaj je Vijeću ministara i bh. parlamentu da u narednim sedmicama donesu nužne zakone.

Pred BiH je šansa da ulovi korak sa drugim zemljama jugoistočne Evrope, poručio je Plenković, koju ne bi trebala propustiti.

"Mi smo u zadnjim mjesecima rada aktualnog saziva evropskog parlamenta, za nešto više od dva i pol mjeseca raspustiti će se evropski parlament, krenuće se u izbornu kampanju. Ako se propusti mart, izgubiti će se cijela ova godina u pogledu donošenja pozitivnih odluka o BiH. Tu nema nikakvih dilema", rekao je Andrej Plenković, hrvatski premijer.

Premijer Nizozemske, zemlje koja važi za jednu od najvećih skeptičara za otvaranje pregovora sa BiH, iako je izrazio zadovoljstvo onim što je čuo na sastancima, čini se, nije bio oduševljen. 

Proces pristupanja je bio i ostat će proces koji se procjenjuje na osnovu rezultata uz dugoročne efekte, poručio je Rutte, stoga ni za BiH neće biti nikakvih prečica.

"Moramo vidjeti hoće li se to zaista i desiti. Mi stojimo na raspolaganju da pružimo podršku ali ovo su poprilično veliki i zahtjevni zadaci", kazao je Mark Rutte, premijer Nizozemske.

Izvještaj Evropske unije o napretku BiH, podsjetimo, biti će objavljen u martu. Sudeći po današnjoj posjeti, bh. lideri moraju stisnuti gas.

Zaključak današnjih sastanaka - da se danas odlučuje, BiH "zeleno svijelo" ne bi dobila. No pred bh. zvaničnicima je još šest sedmica da završe ono priorotetno što do sada nisu da bi zeleno svijetlo dobili.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()