Escobar: Srbija mora poštovati granicu sa RS

Zemlje zapadnog Balkana su već dio evroatlanske porodice, ali je potrebno ubrzati njihovo uključivanje u strukture EU i NATO-a, kazao je Escobar

02.12.2022. 12:38
  • Podijeli:
gabriel-escobar-gabrijel-eskobar-profimedia-1666174382815.webp Foto: Profimedia

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik za zapadni Balkan Gabriel Escobar dao je punu podršku evroatlanskim integracijama BiH, ali i cijelog regiona, odnosno priključivanje zemalja ovog dijela Evrope NATO-u i EU.

On je govorio o stanju u regionu u toku online rasprave koju je organizovalo Atlansko vijeće.

Prema njegovim riječima, zemlje zapadnog Balkana su već dio evroatlanske porodice, ali je potrebno ubrzati njihovo uključivanje u strukture EU i NATO-a.

Smatra kako je davanje kandidatskog statusa za BiH pozitivan signal, ali da je potrebno ići dalje od simbolike. Međutim, to je zadatak za domaće političare u BiH.

U svom obraćanju pozdravio je odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta (kojeg ne priznaju vlasti u RS op.a.) u vezi sa izmjenama Izbornog zakona. Komentarišući nametnute odredbe u vezi sa Domom naprda Parlamenta FBiH kazao je kako će veći broj članova ovog tijela omogućiti da u njegovom radu učestvuje više stranaka.

"Jednom od svojih odluka visoki predstavnik je omogućio finansiranje izbora, jer to nisu uradili bh. lideri, a izbori ne bi mogli biti održani da nije donio takvu odluku", kazao je Ecsobar.

Kao osnovni problem nije istakao etničke podjele i nacionalizam, nego korupciju. Čak smatra da je etnonacionalizam samo "maska" za korupciju, dodajući da su, prema njegovom mišljenju, nacionalističke stranke najgore u vezi s tim.

Kao dobar alat je ocijenio američke sankcije i stavljanje na crnu listu pojedinih političara iz BiH.

Također, kazao je kako će SAD davati podršku svim inicijativama koje podrazumijevaju saradnju među državama, uključujući i Otvoreni Balkan.

Govoreći o tome kazao je kako Srbija mora poštovati međunarodnu granicu sa Republikom Srpskom, kao i sa Kosovom*.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()