Egić poručio: Vlada Republike Srpske izdvojila novac za zbrinjavanje radnika koji su ostali bez posla

On je napomenuo da se mora eliminisati zona sive ekonomije u ovoj oblasti.

21.06.2024. 13:56
  • Podijeli:
Danijel Egić-65379c7f5a747.webp Foto: PRINTSCREEN/RTRS

Vlada Republike Srpske izdvojila je više od 210 miliona KM za socijalno zbrinjavanje više od 70.000 radnika koji su ostali bez posla u procesu stečaja privatizacije i likvidacije preduzeća od 2004. do 2024. godine, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić.

Egić je rekao novinarima u Banjaluci da je lani bilo šest ovakvih odluka Vlade Republike Srpske gdje su socijalno zbrinuta 364 radnika, a u ovoj godini je donesena još jedna odluka kojom je obuhvaćeno 260 radnika iz 25 preduzeća.

"Ovo je jedan od dokaza da se Vlada Republike Srpske korektno i odgovorno odnosi prema ljudima koji su ne svojom voljom ostali bez posla, a čekaju penziju ili se nalaze na Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske", istakao je Egić.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske 2003. godine usvojila Program socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesu stečaja, privatizacije i likvidacije preduzeća ostali bez posla.

Govoreći o angažmanu sezonskih radnika u Republici Srpskoj, Egić je naveo da se potreba za njima javlja u poljoprivredi za vrijeme berbe i žetve i da je njihov angažman potrebno zakonski regulisati.

On je napomenuo da se mora eliminisati zona sive ekonomije u ovoj oblasti.

"Ministarstvo će u narednom periodu formirati interesornu radnu grupu kako bi nastavila rad na izradi ovog zakonskog rješenja", rekao je Egić.

Kada je riječ o sezonskom angažmanu radnika u oblasti turizma u Republici Srpskoj, Egić je istakao da se sezonski poslovi u turizmu mogu obuhvatiti postojećim institutima u okviru Zakona o radu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()