Dom naroda protiv izmjena Zakona o platama: Primanja političara od sada iznad 5.000 KM

Za zakon je glasalo sedam delegata, isto toliko je bilo uz jednog suzdržanog

30.03.2023. 13:29
  • Podijeli:
Dom_naroda_parlamentBiH_foto_UNA2-63ee1449e2ff3.webp Foto: UNA

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine na današnjoj hitnoj sjednici u Sarajevu nije usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim se onemogućava rast primanja najviših zvaničnika u institucijama BiH.

Za zakon je glasalo sedam delegata, isto toliko je bilo uz jednog suzdržanog.

Delegati SNSD-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. bili su protiv izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, a koji je predviđao da se plate ne povećavaju članovima Parlamenta BiH i državnim ministrima.

Primjera radi, čistačica u institucijama BiH dobiti će povećanje primanja od 80 KM, a političari skoro 600 KM. 

Prilikom utvrđivanja dnevnog reda delegati Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije), Dženan Đonlagić (Demokratska fronta) i Zlatko Miletić (Pokret Za nove generacije) predložili su izmjenu redoslijeda tačaka na način da se najprije razmatra prijedlog izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH pa potom i prijedlog zakona o budžetu institucija BiH za 2023. godinu.

Međutim, većina je glasala protiv.

"Previše je koliko primamo. Treba Boga da se bojimo, a ljudi da se stidimo", kazao je Džaferović.

Safet Softić (SDA) je poručio da se radi o političkoj prevari, misleći na stavove Hrvatske demokratske zajednice.

U navedenom prijedlogu se tražilo da se Zakonom o plaćama u institucijama BiH definira da će se plate imenovanih i izabranih zvaničnika koje imaju obračunski koeficijent iznad 8,0 obračunavati uz primjenu osnovice od 535 KM, dok bi za ostale državne službenike i zvaničnike sa nižim koeficijentima došlo do povećanja osnovice na 600 KM.

Kako je ranije rečeno iz kabineta člana Predsjeništva BiH Denisa Bećirovića, radi se o zakonu koji direktno i ciljano onemogućava rast primanja najviših zvaničnika u institucijama Bosne i Hercegovine u 2023. godini.

Podsjetimo, ovaj zakonski dokument usvojen je u srijedu u Zastupničkom domu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()