Dom naroda Parlamenta BiH danas donosi odluke o zakonima koji su potrebni na evropskom putu

Sva tri zakonska prijedloga utvrdilo je i u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH, a prošle sedmice usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH

30.08.2023. 07:50
  • Podijeli:
Dom_naroda_ParlamentBiH_foto_UNA2-642573d2727ed.webp Foto: UNA

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebalo da donese odluku o tri prijedloga zakona bitna za evropski put BiH - o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH, ombudsmanu za ljudska prava i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

Sva tri zakonska prijedloga utvrdilo je i u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH, a prošle sedmice usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Principi Prijedloga zakona o slobodi pristupa informacijama, koji nosi oznaku EI, kao potvrdu usklađenosti sa propisima EU u ovoj oblasti usmjereni su na jačanje transparentnosti i otvorenosti javne vlasti, slobodan i besplatan pristup informacijama, uz pravovremenost i tačnost u njihovom objavljivanju, te jačanje odgovornosti institucija BiH u ovom procesu.

Novina u predloženom, u odnosu na važeći zakon, jeste elektronsko podnošenje zahtjeva i uvođenje potpuno novog modela proaktivne objave određenih informacija važnih za rad, organizaciju, odlučivanje i finansiranje institucija BiH.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, kako je navedeno u obrazloženju, jačaju se kapaciteti ove institucije, a ombudsmanima se, osim zaštite ljudskih prava, omogućava da snažnije djeluju u njihovoj promociji u skladu sa Pariskim principima.

Izmjenama i dopunama ovog zakona jača se finansijska nezavisnost Institucije ombudsmana, te se naglašava njena uloga u osnaživanju saradnje i dijaloga sa nevladinim sektorom i akademskom zajednicom u BiH.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTS-u BiH naglašavaju se principi integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, transparentnost rada, dvostepenost pri odlučivanju i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija, uključujući podjednako sudije, tužioce i članove VSTS-a.

Izmjene i dopune Zakona, između ostalog, uređuju pitanja u vezi sa sukobom interesa članova VSTS-a i uvode obavezu sudija i tužilaca da prijave imovinu i interse, kao jednu od mjera u borbi protiv korupcije u pravosuđu.

Odredbama ovog zakona se, istovremeno, pojačava disciplinska odgovornost sudija, tužilaca, kao i članova VSTV-a za počinjene disciplinske prekršaje.

Prijedlozi zakona o slobodi pristupa informacijama i ombudsmanu BiH u Domu naroda nalaze se u drugom čitanju, dok je za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o VSTV-u, koji će prvi put biti razmatran u ovom domu, Predstavnički dom preporučio da se razmatra po hitnoj proceduri kako bi se omogućilo usvajanje sva tri zakona na istoj sjednici.

Na dnevnom redu sjednice je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, kojim se predviđa da lica sa invaliditetom većim od 80 posto imaju pravo na znak pristupačnosti i mogu parkirati na označena parking mjesta.

Dosadašnjim rješenjem to pravo bilo je omogućeno samo licima sa invaliditetom od 100 posto.

Pred delegatima će se u prvom čitanju naći i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, koji porodiljama zaposlenim u institucijama BiH garantuje pravo da nakon porodiljskog odsustva rade pola radnog vremena do jedne godine života djeteta, a za blizance, treće i svako sljedeće dijete polovinu punog radnog vremena do navršene dvije godine.

Ovo pravo pripada i ocu ako majka za to vrijeme radi ili licu koje se brine o djetetu u slučaju da roditelji nisu živi, napustili su dijete ili ne mogu da se brinu o njemu.

Na dnevnom redu je i više izvještaja, kao i prijedloga za davanje saglasnosti za ratifikaciju međunarodnih sporazuma.

Početak sjednice, koji je rezervisan za delegatska pitanja u usmenoj formi, zakazan je za 11 sati uz direktan prijenos na BHT1.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()