Dodik: Samostalnost Republike Srpske jedini odgovor na centralizaciju BiH

U obraćanju na Međunarodnoj konferenciji "Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma", Dodik je zahvalio učesnicima za jačanje uvjerenja da Republika Srpska nastavi politiku koju vodi

09.12.2023. 14:06
  • Podijeli:
dodik_konferencija_srna-65746128c3eed.webp Foto: Srna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na međunarodnoj konferenciji u Banjaluci da je samostalnost Republike Srpske jedini odgovor na unitarizaciju i centralizaciju BiH.

Dodik je naveo da zahtjev za jačanje unitarne BiH dovodi do raseljavanja Srba i da je jedini odgovor na to i na centralizaciju BiH samostalnost Republike Srpske.

U obraćanju na Međunarodnoj konferenciji "Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma", Dodik je zahvalio učesnicima za jačanje uvjerenja da Republika Srpska nastavi politiku koju vodi.

"Međunarodna zajednica nije samo onaj dio koji se pojavljajuje u BiH i pokušava da govori nasiljem. Republika Srpska je najbolje pokazala kako se odupire rigidnim politikama u BiH", istakao je Dodik.

On je dodao da se "s ciljem centralizacije i dominacije jednog naroda forsira priča da je u BiH više od 50 odsto muslimana što znači uvođenje šerijatske države za šta se zalagao i Alija Izetbegović".

"Na ovakve stvari Zapad ne reaguje kao i na činjenicu da u BiH postoje paradžemati i džamije u kojima se okupljaju radikalni islamisti", rekao je Dodik i ponovio da se treba vratiti slovu Dejtona, a ukoliko to nije moguće Srpska treba da bude samostalna.

Dodik je izrazio nadu da će evropski izbori dati snagu evropskoj alternativi što bi bilo značajno u postojećim okolnostima.

On je ponovio da je sloboda ključna riječ za srpski narod, a da mnogi žele da je oduzmu, tako je i u slučaju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji dio Zapada smatra prelaznim rješenjem.

Dodik je upitao čemu sve to i šta je cilj, odnosno da li je to unitarna BiH u kojoj bi se Srbi odrekli identiteta?

"Republika Srpska to nikada neće prihvatiti", rekao je Dodik, i naglasio da ovdje žive Srbi koji govore srpski jezikom, ali da to nisu "bosanski Srbi".

"Situacija je sljedeća da sada nema bosanskih muslimana nego Bošnjaci koje prihvata Evropa, a nas uprkos svemu žele nazivati `bosanskim Srbima`", rekao je Dodik.

On je podsjetio da se revizionizmom pokušala nametnuti kolektivna krivica Srbima za stradanja u posljednjem ratu s ciljem njihove satanizacije.

"Nažalost, i briselska struktura prihvata zahtjeve muslimana za unitarizaciju BiH, ali mi to nikada nećemo dozvoliti", kategoričan je Dodik.

On je naveo da je Evropa u zastoju, da nema lidere ni energente.

"Želimo stabilnu Evropu, ali ne njeno podaništvo SAD", naglasio je Dodik.

On je napomenuo da je "Njemačka isključivo na bošnjačkoj strani u BiH jer je mnogo muslimana koncentrisano i u toj zemlji i zato se dolazi sa pričom o disciplinovanju Republike Srpske, pa su poslali i čovjeka koji se predstavlja kao visoki predstavnik iako nigdje nije potvrđen".

Prema njegovim riječima, zato Republika Srpska nikada neće prihvatiti centralizaciju BiH, a jedini ispravan odgovor jeste samostalnost RS.

"Zašto bi bila ispravna priča o centralizaciji BiH, a ne bi o nezavisnosti Republike Srpske ako se zna da su prava za samoopredjeljenje naroda garantovana međunarodnim konvencijama", upitao je Dodik.

On je naglasio da je sve manje Hrvata u BiH jer se sve više protive priči o centralizaciji.

"Srbi nemaju ambiciju niti žele sukob ali će političkim sredstvima čuvati suverenitet Republike Srpske", rekao je Dodik.

Dodik je ponovio sa stranci i muslimani u Ustavnom sudu BiH konstantno glasaju protiv Srpske što dovoljno govori o svemu.

On je u svom obraćanju ocijenio da BiH nikada nije bila podjeljenija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()