Dodik: Marfiju cilj razgradnja i uništenje RS, što neće proći

Dodik je, povodom Marfijevih kritika zbog bliskosti Republike Srpske i Rusije, novinarima u Trebinju rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin pri svakom susretu isticao da poštuje Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet BiH

09.11.2023. 16:29
  • Podijeli:
dodik borislav zdrinja srna via tanjug-6533d0f4b5e22.webp Foto: Borislav Zdrinja Srna via Tanjug

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je američkom ambasadoru u BiH Majklu Marfiju cilj razgradnja i uništenje Republike Srpske što neće proći, kao ni zagovaranje građanskog uređenja u BiH.

Dodik je, povodom Marfijevih kritika zbog bliskosti Republike Srpske i Rusije, novinarima u Trebinju rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin pri svakom susretu isticao da poštuje Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet BiH, te unutrašnje uređenje dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"I to je ono što Marfiju fali. On je taj koji nikada ne govori o dva entiteta i tri konstitutivna naroda, nego o nekom građanskom uređenju. To je jedna podvala koja lijepo zvuči za Zapad, ali ne može da prođe ovdje, jer je antiustavno. On je imao problem da objasni svojima u Vašingtonu zašto pola neke zemlje u kojoj je neki ambasador ne razgovara sa njim", ocijenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, istorijska povezanost srpskog naroda sa Rusijom treba da se poštuje, a ne osporava.

"Putin vodi svoju zemlju na način kako mu narod daje povjerenje. Zadnje ankete govore da više od 80 odsto podrške ima u Rusiji. To američki predsjednik može samo da sanja u Americi", kaže Dodik.

Predsjednik Republike Srpske poručio je da ekipa oko Marfija smatra da Sarajevo treba da bude centar svega, a da Republika Srpska bude prazna ljuštura za neke protokolarne stvari.

"Republika Srpska je zaustavila prenošenje nadležnosti. Neće to više dozvoliti i naravno doći će vrijeme kada ćemo polako vraćati sve te izgubljene otete nadležnosti. Proći će i taj maligni njihov pritisak. NJihovo prisustvo je malignog karaktera, a ne rusko", rekao je Dodik novinarima u Trebinju, komentarišući navode Marfija o navodnom malignom uticaju Rusije u BiH i regionu.

On smatra da je Marfi obični manipulator, kao i da zapadna strana stalno nešto priča protiv Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske je podsjetio da RS predstavlja on, Vlada i parlament.

"Republiku Srpsku predstavljam ja, predstavlja Vlada i parlament i samo ako ste u tim kontaktima onda možete da kažete da razgovarate sa Republikom Srpskom, a ovo pojedinačno ne možete reći", naglasio je Dodik.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()