Dodik: Ambasador Murphy narušava ponovno obnovljene odnose između naroda

Tvrdi da su RS i FBiH napravile ogroman napredak po pitanju sprovođenja potrebnih reformi i da je dobro čuti da su njihovi napori prepoznati u Evropskoj uniji

09.02.2024. 14:51
  • Podijeli:
Dodik-65a81c4b86fe2.webp Foto: UNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentarisao je jučerašnji sastanak Trojke, HDZ-a i SNSD u Parlamentu BiH rekavši da su predstavnici svih partija u vlasti jučer pokazali da su ozbiljni i da žele rješenja i dogovor.

"Imali smo korektan sastanak koji obećava da BiH može da očekuje uskoro otvaranje pregovora s Evropskom unijom", rekao je Dodik.

Tvrdi da su RS i FBiH napravile ogroman napredak po pitanju sprovođenja potrebnih reformi i da je dobro čuti da su njihovi napori prepoznati u Evropskoj uniji.

"Ali ono što je opasno su lažna obećanja. Umorili smo se od slušanja priča o tome kako smo tako blizu, a tako daleko. Očekujemo otvoren i iskren pristup i tačan datum. Ovih dana predstavnici iz EU jasno su poručili da podržavaju dogovor domaćih lidera i to je njihov stav koji slušamo duže vrijeme", rekao je Dodik.

Ponovo je govorio o tome da će Republika Srpska proglasiti nezavisnost ukoliko visoki predstavnik Christian Schmidt (kojeg ne priznaju vlasti u RS) donese Zakon o državnoj imovini.

"Ukoliko slučajno donese odluku o imovini, koja je nepravna od samozvanog lica, donijećemo odluku o nezavisnosti. Ovo nije uslovljavanje, samo želimo da radimo u skladu sa ustavnim nadležnostima", rekao je Dodik.

Naveo je da je razumio i lidere ostalih stranaka, partnera na nivou BiH, da smatraju da nije prihvatljivo da Schmidt nametne bilo šta u vezi sa izbornim procesom u BiH.

On smatra da bi uvođenje obaveznog glasanja bila interesantna praksa i da je potrebno raščistiti sve odnose u vezi sa izborima, da budu fer i pošteni.

U nastavku je optužio američku ambasadu u našoj zemlji za opstrukcije.

"Istovremeno iz američke ambasade svakodnevno stižu prijetnje i poruke koje su u suprotnosti s onim porukama koje stižu iz EU. Nije slučajno da je upravo pred održavanje jučerašnjeg sastanka predstavnika stranaka američki ambasador svojim istupom nastojao da obesmisli i poništi izjavu gospođe Einchorst, koja je jasno poručila da se u Evropi zalažu za domaća rješenja i dogovor", kazao je Dodik.

Dodao je kako je jasno da je Michael Murphy osokoljen podrškom pomoćnika američkog sekretara za evropske i euroazijske poslove Jamesa O'Briena.

"Osokoljen O'Brienom i njegovom prinudnom podrškom, nepoželjni ambasador SAD u BiH, koji je svojim kriminalnim aktivnostima i nediplomatskim ponašanjem narušio ponovo obnovljenje odnose između naroda, nastavio je da prijeti i izdaje naredbe gdje bi trebalo da bude sjedište apelacionog suda", kazao je Dodik.

Smatra kako je jasno da je O'Brien bio primoran da dođe ovdje da "pegla" nered koji je napravio Murphy.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()