Delegati Doma naroda danas glasaju o neradnoj nedjelji za trgovce

Sjednica Parlamenta FBiH

16.05.2024. 07:54
  • Podijeli:
parlament_fbih_una-6540e8ea5ff19.webp Foto: Una

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH danas će održati sjednicu, na kojoj bi trebali glasati o zakonima kojima se uređuje poduzetnička infrastruktura u Federaciji BiH, potiče razvoj male privrede, uvodi neradna nedjelja, te reguliše djelatnost psihologa.

Prijedloge zakona o poduzetničkoj infrastrukturi i poticanju razvoja male privrede već je usvojio Predstavnički dom. Na osnovu toga, ako delegati odobre ova dva zakonska rješenja bit će omogućeno da osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH stupe na snagu.

Zakonom o poduzetničkoj infrastrukturi po prvi put se u Federaciji uspostavlja zakonski okvir svih vidova poduzetničke infrastrukture. Namjera je da sistem poduzetničke infrastrukture čine poduzetničke zone, poduzetničke potporne institucije, tehnološki-poduzetnički centri i slobodne zone.

Ovim zakonom treba biti uspostavljen Registar poduzetničke infrastrukture kao integrirane elektronske baze podataka subjekata poduzetničke infrastrukture u FBiH. Oni postojeći subjekti bit će dužni da u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona resornom ministarstvu podnesu zahtjev za upis u Registar.

Osim toga, Vlada kao predlagač ovog zakona smatra da je važno usvojiti ovo zakonsko rješenje jer „bez uređene i razvijene poduzetničke infrastrukture, mala i srednja preduzeća teško se mogu razvijati, kvalitetno organizovati, biti konkurentna, te povezivati u klastere i lakše nastupati na međunarodnom tržištu“.

Cilj zakona o poticanju razvoja male privrede je stvaranje poslovnog okruženja koje će povoljno utjecati na stvaranje novih i razvoj postojećih subjekata male privrede, te njihovo stabilno i uspješno poslovanje.

Ako Dom naroda prihvati nacrte zakona o unutrašnjoj trgovini, djelatnosti psihologa, te o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, bit će omogućeno da se upute u javnu raspravu, a potom izrade prijedlozi ovih zakonskih rješenja.

Nacrtom zakona o unutrašnjoj trgovini predviđa se da radnici u trgovini konačno približili tome da imaju neradnu nedjelju, dok se nacrtom o djelatnosti psihologa prvi put uređuje ova sistemski do sada neuređena oblast, javlja FENA.

Kroz izmjene i dopune Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova želi se približiti kraju agonija stanara koji nemaju pravo na otkup nacionaliziranih stanova te im je ugroženo pravo na krov nad glavom.

Također, delegati će se izjašnjavati i o predloženim izmjenama i dopunama tri zakona, Zakona o kontroli cijena, Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH i Zakona o radu.

Očekuje se i usvajanje Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije Bosne i Hercegovine za period 2021. – 2027. godina, te prihvatanje zaduženja za Drugi projekat podrške zapošljavanja i projekt Gradski prijevoz u Sarajevu – B.

Sjednica bi trebala početi sutra u 12 sati u zgradi Federalnog parlamenta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()