Darijana Filipović za UNU: Ovo su detalji HDZ-ovog prijedloga izmjena izbornog zakona BiH

"Radi se o tome da se kao potvrda legitimiteta predstavljanja ubacuju županije gdje žive Hrvati", navodi Filipovićeva.

11.01.2024. 12:33
  • Podijeli:
Darijana Filipović-659fd19900848.webp Foto: PARLAMENT.BA

Budući da su već neki pomaci napravljeni na evropskom putu i da smo usvojili određene zakone u parlamentarnoj proceduri došlo je na red da pričamo i o Izbornom zakonu odnosno izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, rekla je za UNU dopredsjednica HDZ-a Darijana Filipović.

Filipovićeva napominje da su se sve stranke jasno opredjelile i ponovile na posljednjem sastanku da su spremne razgovarati o jednoj tako važnoj temi kao što su izmjene Izbornog zakona koja opterećuje unutarnje odnose primarno u Federaciji BiH posljednjih 10 do 15 godina. 

"Tako da je ključno sa tog sastanka čini mi se jasna opredjeljenost i spremnost da se o tome razgovara i zaista je sastanak prošao u jednoj dobroj atmosferi političkog dijaloga i međusobnog uvažavanja na način da svi kažu svoje mišljenje", ističe Filipovićeva.

Kako kaže, zajedničko je načelo da se želi osigurati što transparentniji izborni proces, jer su svi svjesni manjkavosti koje imamo sada u praksi.

Razgovaralo se i o političkim ali i o tehničkim izmjenama, kako bi se jasno vidjela volja birača na izborima.

"U ovom političkom dijelu izmjena Izbornog zakona HDZ BiH je predložio i govorio o potrebi da se izmjeni Izborni zakon na način da se mijenjaju pravila kako bi se otklonila diskriminacija oko izbora člana Predsjedništva. Dakle, primarno ovdje govorim oko hrvatskog člana Predsjedništva, odnosno da se osigura da hrvatski narod izabere hrvatskog člana Predsjedništva", objašnjava Filipovićeva za UNU.

U tom kontekstu Filipovićeva ističe da je HDZ poslao jedan prijedlog koji je poprilično, kako kaže, jednostavan i radi se o nekoliko stavki jednog članka. Opet napominje, da je dogovoreno, budući da su ovo radni sastanci, da se ne ide u javnost sa nekim konkretnim detaljima dok ne budu imali smjernice ili stavove oko toga.

"Mi smo ponudili prijedlog koji je jednostavan i u biti koji ne dira dosadašnji izbor ni bošnjačkog ni srpskog člana Predsjedništva, nego osigurava dodatne uvjete koji trebaju biti ispunjeni kako bi bilo sigurno da je hrvatski narod izabrao hrvatskog člana Predsjedništva, a ne da hrvatskog člana Predsjedništva biraju pripadnici nekog drugog naroda", objašnjava Filipovićeva, pa ujedno dodaje:

"Primarno što vam sada mogu reći u ovom trenutku, radi se o tome da se kao potvrda legitimiteta predstavljanja ubacuju županije gdje žive Hrvati kako bi mogli imati potvrdu da su Hrvati uistinu izabrali svog člana Predsjedništva", ističe Filipovićeva.

A, evo šta misli  o stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH

"Nikada nismo krili da želimo Bosnu i Hercegovinu uređenu takvu da će u svim institucijama BiH biti domaći akteri i karakter stranih pripadnika u institucijama uvijek je bio nekako privremenog karaktera. Zapisano je uvijek u svim dokumentima da će doći vrijeme da će i strane sudije i pripadnici drugih napuštati lagaano te institucije", jasno kaže Filipovićeva.

Filipovićeva navodi da, ako se krećemo ka EU, mišljenja i Evropske unije su takva da strani suci ne bi trebali sjediti u domaćim sudovima a da li je to vrijeme sazrelo na nama je da procjenimo zajednički.

"Primarno na nama unutar parlamentarne većine. Tako da tu mi nikada nismo krili da strani suci trebaju ići van Ustavnog suda. Opet kažem, teret je samo na domaćim političarima i akterima na koji način i kada se to događa", zaključuje Filipovićeva za UNU.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()