Da li je na sceni raspakivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma?

U skladu sa Dejtonom, danas nije, mnogo toga. Na djelu je njegova desturkcija koja se ogleda u više "ravni"

14.11.2023. 20:11
  • Podijeli:

Dejtonskim mirovnim sporazumom zvanično je postignut mir u Bosni i Hercegovni, ali čini se ne i pomirenje. Dvadeset osam godina nakon potpisivanja, na sceni je njegovo raspakivanje čije osnove vode ka destabilizaciji situacije u BiH. Poruka je ovo s naučne tribine "Napadi na Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Republike Srpske", održane u Banjaluci.

Učesnici tribine poručuju da je, odlukama nelegalnog visokog predstavnika, Ustavnog suda sa stranim sudijama, nastupima ambasada zapadnih zemalja, preglasavanjem člana Predsjedništva iz Republike Srpske i nametanjem izmjena Krivičnog zakona, u BiH izazvana najdublja kriza poslije Dejtona.

"Dejtonski sporazum je postao obavezujući. On je u najvećoj mjeri i izvršen. Bile su određene korekcije koje su takođe nastale kao proizvod tih tzv. visokih predstavnika, koji nisu bili protektori jer oni bi bili odgovorni za ono što su uradili, nego su bili postavljani često puta na način koji nije bio ni u skladu sa tim Aneksom 10", kazao je Vitomir Popović, profesor međunarodnog prava.

U skladu sa Dejtonom, danas nije, mnogo toga. Na djelu je njegova desturkcija koja se ogleda u više "ravni".

"A ova potonja koja je vjerovatno uzrok svega toga jeste potreba da se raspolaže prirodnim bogatstvima BiH, odnosno onim što se nalazi u BiH, a raspolaganje njima vrše federalne jedinice", poručio je Radomir Lukić, profesor ustavnog prava.

Tako bi bar trebalo. Ipak, na sceni je prepakivanje Dejtona, na način da bošnjačka politička elita želi da preuzme državu mimo sporazuma kojim je završen rat, smatra naučna zajednica.

"Sad smo došli u apsurdnu situaciju da neustavne institucije BIH, koje ne možete da nađete u Ustavu, niti u Dejtonu, ni u bilo kojem Aneksu sporazuma, pokušavaju da sude ustavnoj instituciji predsjednika Republike Srpske, da paradoks bude veći zato što je potpisao zakon. Ovo je zadnji trenutak kada mi treba da odlučimo da li je Dejtonski sporazum relevantan za BIH", izjavio je Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske.

A relevantan je samo na jedan način, onaj koji je utvrđen prije 28 godina - dva entiteta, Brčko distrikt i tri konstitutivna naroda.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()