CIK o rezultatima izbora u kantonima u Federaciji BiH

Biće izvršeno žrijebanje - za dodjelu petog mandata iz reda hrvatskog naroda iz Hercegovačko-neretvanskog kantona žrijebaće se dvije kandidatske liste, dok će se za dodjelu dva mandata iz reda srpskog naroda žrijebati tri kandidatske liste

05.12.2022. 16:57
  • Podijeli:
CIK_sjednica_foto_YT-1666874355083.webp Foto: YouTube

Centralna izborna komisija (CIK) BiH usvojila je Odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) iz Posavskog kantona, prema kojoj su mandati dodijeljeni Mehmedu Memiševiću iz reda Bošnjaka, Iliji Iliću iz reda Hrvata, te Svetlani Kamenjaš iz reda Srba.

Imajući u vidu da Skupština Posavskog kantona nema izabranih poslanika iz reda ostalih, jedan mandat iz reda ostalih biće izvršen u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH, odlučio je CIK.

Na današnjoj sjednici razmotreni su i izvještaji o sprovedenim posrednim izborima za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona.

Zbog identičnih količnika biće izvršeno žrijebanje - za dodjelu petog mandata iz reda hrvatskog naroda iz Hercegovačko-neretvanskog kantona žrijebaće se dvije kandidatske liste, dok će se za dodjelu dva mandata iz reda srpskog naroda žrijebati tri kandidatske liste.

Žrijebanje će biti izvršeno i za dodjelu trećeg i četvrtog mandata iz reda hrvatskog naroda iz Srednjobosanskog kantona, pri čemu će se žrijebati tri kandidatske liste.

CIK će rezultate posrednih izbora iz Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH utvrditi nakon sprovedenog žrijebanja, saopšteno je iz Komisije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()