CIK danas ponovo razmatra odluku Suda BiH o petom delegatu iz NSRS

Sud BiH je 30. decembra 2022. godine ponovo poništio ponovljenu odluku Centralne izborne komisije BiH

05.01.2023. 08:10
  • Podijeli:
cik-bih1-una.jpg

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici bi trebala razmatrati odluku Apelacionog vijeća Suda BiH na žalbu SNSD-a u vezi sa petim delegatom u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta BiH.

Sud BiH je 30. decembra 2022. godine ponovo poništio ponovljenu odluku Centralne izborne komisije BiH prema kojoj je sporni listić za delegate u Domu naroda Parlamenta BiH važeći.

Prema toj odluci SNSD će imati četiri delegata u Domu naroda jer je Sud BiH naložio CIK-u da donese odluku identičnu onoj koju je donijela Komisija za imenovanje Narodne skupštine RS.

Narodna skupština RS u svom izvještaju CIK-u nije uvažila sporni listić kao glas za opoziciju pa su prema njima, četiri delegata pripala SNSD-u i koaliciji, a jedan SDS-u. S tim se nisu slagali u CIK-u te su donijeli odluku o tome da je listić važeći što je otvorilo prostor za žrijebanje SNSD-ovog i PDP-ovog kandidata.

Tada je Milorad Dodik podnio žalbu Apelacionom vijeću Suda BiH koji je prihvatio njegove argumente, poništio odluku CIK-a i vratio im na ponovno razmatranje.

Listić je bio sporan jer nije popunjen prema unaprijed propisanim pravilima.

Iz SNSD-a od početka ove sapunice tvrde kako "ovaj sastav CIK-a donosi političke odluke, a ne one u skladu sa zakonom."

Iako često govori protiv Suda BiH, SNSD i njegov lider su zatražili pravdu baš u ovoj instituciji koja će im, kako stoje stvari, u konačnici potvrditi četvrtog delegata.

Tako je nedavno glasnogovornik SNSD-a, i budući delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, Radovan Kovačević rekao da SNSD iskreno vjeruje da sud neće podleći pritiscima, da će zaštiti svoj autoritet i da će donijeti odluku u skladu sa pravom, u skladu sa zakonima i da će se se potvrditi odluka NSRS da ne uvaži sporni listić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()