CIK BIH: Izlaznost oko 50 odsto

U Federaciji BiH izašlo 48 odsto birača, u RS 53, a Brčko distriktu 44 odsto.

02.10.2022. 21:26
  • Podijeli:
suad-arnautovic-02-anadolija.jpeg

Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH rekao je da u posljepodnevnim satima nije bilo obavještenja da je na biračkim mjestima bilo problema, osim što su u Novom Sarajevu dva biračka mjesta privremeno zatvorena.

“Četiri biračka mjesta u Banovićima zbog prekida električne energije i još nije nastavljeno. U Biračkom mjestu u Zenici prekinuto je glasanje, a na licu mjesta je policija. Iz operativnog štaba smo dobili novi izvještaj, prema kojem je ukupan broj incidenta 52, od toga 26 u Federaciji, 21 u RS i dva u Brčko distriktu", kaže Arnautović.

Biračka mjesta su zatvorena u 19 sati osim nekoliko njih koja su privremeno zatvorena. Zbog vremenske razlike proces u Vašingtonu i Čikagu još traje.

"Za povrede na biračkom mjestu do sada smo dobili 72 prigovora, a za kršenje izborne šutnje evidentirali 30 prigovora”, rekao Arnautović.

Ukupan odziv građana, kazao je Arnautović, je 50 posto, 1. 644.044 birača na redovnim biračkim mjestima, bez ovih koji su još u toku i nisu došli podaci.

“Treba se strogo držati propisa CIK-a i rokova koji su našim podzakonskim aktima propisani”, kazao je Arnautović.

U Federaciji izašlo 48 posto birača, u RS 53 odsto, u Brčko distriktu 44 odsto.

Dao je primjer u Laktašima 61,2 odsto, u Ugljeviku 64,24 posto, Banovićima 73,39 posto, u Sokocu 70,05 posto, Istočna Ilidža, 71, 39 posot, Jablanica 63,97 posot, Kalinovik 75,14 posto, Stolac 66, 37 posto, Bileća 67,20 posot, Ravno 79, 34 posto i Trebinje 64, 4 posto.

Na novinarsko pitanje hoće li biti problem implementacija odluke Visokog predstavnika, Arnautović je rekao da su dobili Odluku Visokog predstavnika, pored ove odluke donešenja je olduka o izmijenama i dopunama Ustava Federacije.

“U ovom trenutku ne možemo komentirati, ali će to biti mnogo posla i korekcija u našim podzakonskim propisima”, rekao je Arnautović.

Irena Hadžiavdić, član CIK-a kaže da imaju sada mnogo posla oko izbora i da će komentarisati kasnije.

Prvi preliminarni rezultati biće saopćeni na pres-konferneciji u ponoć.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()