Christian Schmidt: Ratni zločini se ne mogu poništiti

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH kazsla za Darija Kordića kako "osuđenik koji je odležao kaznu valjda prestaje biti osuđenik za ratni zločin"

13.03.2023. 19:25
  • Podijeli:
schmidt_anadolija-1663931818914.webp Foto: Anadolija

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, kojeg ne priznaju vlasti u RS reagovao je na izjavu predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare u kojoj je kazala za Darija Kordića kako "osuđenik koji je odležao kaznu valjda prestaje biti osuđenik za ratni zločin".

"Presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ne nestaju nakon što je odslužena zatvorska kazna. Ratni zločini se ne mogu poništiti. Činjenica da je neko izdržao kaznu ne znači da su ti zločini nestali, već da je pojedinac kažnjen za svoju krivičnu odgovornost.

Visoki predstavnik od političara očekuje istinsku posvećenost unapređenju pomirenja i to priznavanjem patnji žrtava i izrečenih presuda. Visoki predstavnik je siguran da međunarodna zajednica i velika većina ljudi u BiH dijele ovaj jasan stav - poručeno je na zvaničnom Twitter nalogu OHR-a.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()