Čavara razgovarao sa Orbanom: Potvrđena snažnija podrškama evrointegracijama BiH

Čavara je posebno zahvalio Orbanu za otvorene stavove koje je iznio tokom današnje konferencije u Budimpešti

17.11.2023. 18:42
  • Podijeli:
Čavara Orban-6557989563335.webp Foto: SRNA

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara razgovarao je danas u Budimpešti sa predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom i potvrđen je zajednički stav o potrebi snažnije podrške institucija EU procesu evropskih integracija BiH, kao i svih zemalja Jugoistočne Evrope.

Čavara je posebno zahvalio Orbanu za otvorene stavove koje je iznio tokom današnje konferencije u Budimpešti, kao i za najavu da će Mađarska izdvojiti dodatna sredstva kako bi podržala Plan rasta vrijedan šest milijardi evra, koji su zvaničnici EU predstavili uz najnoviji paket proširenja, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Čavara je razgovarao u odvojenom susretu na marginama 11. konferencije predsjednika parlamenata Jugoistočne Evrope i sa predsjednikom Narodne skupštine Mađarske Laslom Koverom kojem je zahvalio na organizaciji konFerencije tokom koje su se, kako je ocijenio, mogli čuti otvoreni i iskreni stavovi o aktuelnoj situaciji u EU, kao i različita razmišljanja o procesu proširenja EU i evropskim integracijama zemalja Jugoistočne Evrope.

Čavara je posebno zahvalio za kontinuiranu i snažnu podršku koju Mađarska pruža BiH i svim drugim državama regiona Jugoistočne Evrope na njihovom evropskom putu.

S tim u vezi, Čavara je naglasio da je BiH, zbog složenih odnosa unutar zemlje i snažnih spoljnih uticaja, potrebna jasna potvrda evropske perspektive i podrška EU s ciljem bržeg integrisanja BiH u zajednicu evropskih država.

Kover je istakao da se njegova zemlja snažno bori za očuvanje evropskih vrijednosti, kao i identiteta i suvereniteta država i naroda unutar EU.

On je ponovio stav da je strateški i nacionalni interes Mađarske da podrži proces proširenja EU na sve zemlje Jugoistočne Evrope, s kojima dijeli geografske i istorijske veze.

Čavara i Kover su potvrdili da dvije zemlje imaju dobre i prijateljske odnose, koji je potrebno dalje unapređivati, posebno na planu ekonomske saradnje.

Čavara je pozvao predsjednika Narodne skupštine Mađarske u zvaničnu posjetu BiH, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno, navedeno je u saopštenju.

Čavara je razgovarao u Budimpešti i sa predsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Italije Lorencom Fontanom.

Fontana je naglasio da je područje Jugoistočne Evrope od strateške važnosti za Italiju, zbog čega, kako je rekao, njegova zemlja unutar institucija EU pruža snažnu podršku svim zemljama ovog regiona u procesu proširenja.

Zahvaljujući se na podršci, Čavara je istakao značaj Italije u međunarodnim odnosima, kao i pozitivan uticaj koji Italija, kao član EU i brojnih drugih međunarodnih organizacija, ima u regionu Jugoistočne Evrope.

Tokom susreta, Čavara je upoznao Fontanu o aktuelnoj situaciji u BiH i unutrašnjim izazovima s kojima se suočavaju institucije BiH u procesu evropskih integracija.

Čavara i Fontana dogovorili su i razmjenu zvaničnih bilateralnih posjeta, tokom kojih će se, kako je rečeno, razgovarati o jačanju prijateljskih odnosa i razvoju privredne saradnje BiH i Italije, navedeno je u saopštenju parlamenta BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()