Brnabić: BiH da razmotri pristupanje "Otvorenom Balkanu"

Premijerka Brnabić i ministar Konaković razgovarali o unapređenju bilateralnih odnosa, ekonomskoj i regionalnoj saradnji

24.02.2023. 16:03
  • Podijeli:
Konakovic i Brnabic foto TANJUG: VLADA REPUBLIKE SRBIJE: SLOBODAN MILJEVIĆ-63f8d1791ea60.webp Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić pozvala je danas ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića da razmotri pristupanje te zemlje Inicijativi "Otvoreni Balkan".

Ona je, tokom susreta u Beogradu, istakla da bi članstvo BiH u ovoj inicijativi doprinijelo jačanju ekonomske saradnje i ekonomskom boljitku svih građana regiona, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Premijerka Brnabić i ministar Konaković su, kako se navodi, razgovarali o unapređenju bilateralnih odnosa, ekonomskoj i regionalnoj saradnji, infrastrukturnim projektima i političkom dijalogu.

Brnabić je ocijenila da su ekonomski odnosi dobri, ali da postoji prostor za dalje unaprijeđenje saradnje u oblastima infrastrukture i energetici u kojima vidi posebno veliki potencijal za saradnju, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Premijerka je čestitala ministru spoljnih poslova BiH na dobijanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ocenivši da je to dobar signal za čitav region i dodala da je Srbija spremna da Bosni i Hercegovini pruži svu neophodnu pomoć na tom putu koji je, kako je ocijenila, složen i dugotrajan.

Premijerka je ukazala da se lično zalaže za jačanje političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou.

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine poručio je da dve zemlje treba da dostignu pun potencijal ekonomske saradnje koja je, prema njegovoj ocijeni, ključ napretka i ostanka stanovništva u regionu, dodaje se u saopštenju.

Usaglasati tekst memoranduma u oblasti evropskih integracija

Ministar za evropske integracije Srbije Tanja Miščević i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković dogovorili su se danas na sastanku u Beogradu da uskoro bude usaglašen tekst memoranduma o saradnji u oblasti evropskih integracija između dvije zemlje, piše SRNA.

Miščevićeva je istakla da bi tim dokumentom dvije zemlje dodatno ojačale saradnju tokom pregovora o pristupanju EU, ali i u korištenju razvojne pomoći Unije, imajući u vidu konkretne koristi koje građani mogu da imaju i prije stupanja u članstvo.

Ona je rekla da je Srbija spremna da pomogne institucijama BiH u skriningu, kao početnoj fazi pristupnih pregovora, kako bi što brže ispunili dalje uslove iz pristupnog procesa EU, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije Srbije.

Miščevićeva i Konaković ocijenili su da reforme koje obje zemlje sprovode u pristupanju EU mogu biti efikasnije ako se zajednički koriste mogućnosti koje pružaju pregovarački proces i pretpristupni fondovi EU.

Na sastanku u Beogradu bilo je riječi o dodatnoj saradnji dvije zemalja na putu ka članstvu u EU, kao i o unapređenju regionalne saradnje koja je važan element pristupnog procesa.

Zaključeno je da je zajednički cilj brži napredak zapadnog Balkana na evropskom putu i da bi jedan od koraka trebalo da bude veći pristup jedinstvenom evropskom tržištu kako bi uslovi života i rada za sve u regionu bili bliži evropskom standardu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()