Borba za birače već počinje: Političke partije se pripremaju za lokalne izbore

Prema signalima koji stižu iz stranaka, ne nedostaje im ambicija, ali ni optimizma po pitanju izbornog rezultata

16.10.2023. 09:10
  • Podijeli:
Izbori_Glasanje_Španija_Foto Profimedia-64bd7d98b0b37.webp Foto: Profimedia

Iako je do lokalnih izbora 2024. ostalo još godinu dana, stranke u Srpskoj se uveliko pripremaju za bitku za birače, a apetiti su veliki, toliki da očekuju da će osvojiti i načelničke i gradonačelničke pozicije u lokalnim zajednicama gdje sada vladaju druge partije.

Prema signalima koji stižu iz stranaka, ne nedostaje im ambicija, ali ni optimizma po pitanju izbornog rezultata.

Štaviše, prema izjavama u pojedinim strankama, može se već i naslutiti ko će biti kandidati u dijelu lokalnih zajednica, kao što su, recimo, Banjaluka i Bijeljina, gdje će, po svemu sudeći, u trku za novi mandat aktuelni gradonačelnici Draško Stanivuković i Ljubiša Petrović, s tim što zasad nije poznato ko će im na megdan.

Petrovićev stranački kolega Milan Miličević, predsjednik SDS-a, poručuje da se u principu svaki dan u svakoj lokalnoj zajednici obavljaju pripreme za lokalne izbore.

"Svaka lokalna zajednica je priča za sebe. Mislim da ćemo u ogromnoj većini lokalnih zajednica imati kandidate za načelnike i gradonačelnike, ali biće i onih gdje će biti zajedničkih kandidata opozicionih političkih partija. Biće, vjerovatno, i poneka opština gdje će trenutna opozicija imati svako svoje kandidate, ali to će biti minimalan broj opština", rekao je Miličević za "Nezavisne novine".

Govoreći o ambicijama, lider SDS-a je istakao da je cilj bolji rezultat u odnosu na trenutni.

"Trenutno opozicija, odnosno SDS, ima svoje načelnike i gradonačelnike u oko 15 lokalnih zajednica. Cilj, naravno, mora biti da ih bude više, ali na realnim osnovama. Smatram da u ovom momentu možemo osvojiti još oko pet ili šest lokalnih zajednica gdje imamo snažne odbore i kvalitetne kandidate", kaže Miličević.

Radovan Kovačević, portparol SNSD-a, kaže da sada vrše vlast u najvećem dijelu lokalnih zajednica Srpske te da imaju jasno zacrtane ciljeve, a to je da rezultat u odnosu na prošle lokalne izbore bude poboljšan na narednim lokalnim izborima.

"Ozbiljno se pripremamo u svakoj lokalnoj zajednici i očekujemo da ćemo ubjedljivo biti stranka broj jedan i da će rezultat u odnosu na prethodne lokalne izbore biti još bolji, te da ćemo imati najveći broj načelnika, gradonačelnika i odbornika u skupštinama opština i gradova", kaže Kovačević u izjavi za "Nezavisne novine".

Pripreme je počeo i PDP. Lider stranke Branislav Borenović navodi da im je primarni cilj da odbrane pobjedu Draška Stanivukovića na poziciji gradonačelnika Banjaluke, a gdje će se, očekuje, voditi ogromne političke bitke.

"Cilj nam je i da odbranimo Kotor Varoš, gdje već nekoliko mandata naš načelnik uspješno vodi jednu od najuspješnijih opština u Srpskoj i BiH po privlačenju stranih investicija i broju zaposlenih. Ali, isto tako, razmišljamo i o nekim drugim opštinama u kojima smatramo da možemo doći do tog cilja i pobjede za načelnika i gradonačelnika", kaže Borenović za "Nezavisne novine".

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, kaže da će u skoro svim lokalnim zajednicama ova stranka samostalno nastupiti za lokalne skupštine.

"Što se tiče kandidata za načelnike, imamo načelni dogovor, u skladu sa koalicionim sporazumom koji smo potpisali sa SNSD-om, da podržimo njihove kandidate u opštinama gdje ih SNSD bude imao i gdje mi procijenimo da nemamo dovoljno kvalitetnog kandidata za načelnika. Normalno, u opštinama gdje procijenimo da imamo kvalitetnog čovjeka koji ima izglede da pobijedi ponudićemo SNSD-u da podrži našeg kandidata", rekao je Nešić za "Nezavisne novine".

Bitka za načelničke i gradonačelničke fotelje te klupe u lokalnim parlamentima biće održana početkom oktobra 2024. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()