BiH suzdržana o UN-ovoj rezoluciji o ljudskim pravima u Iranu

Zvanični Teheran pozvan da eliminiše sve oblike sistemske diskriminacije

22.11.2022. 11:56
  • Podijeli:
ujedinjeni narodi - reuterts-1665637800340.webp Foto: Reuters

Rezoluciju o stanju ljudskih prava u Iranu, prije nekoliko dana usvojio je treći odbor  Ujedinjenih nacija, zadužen za socijalna, humanitarna i društvena pitanja.

Ono što je zanimljivo u svemu ovome jeste i zvanična pozicija Bosne i Hercegovine.

Naime, nakon rasprave u kojoj je učešće uzelo niz zapadnih zemalja, ali i onih poput Rusije, Kube, Sirije, Kine i Pakistana, pristupilo se glasanju, a rezolucija je usvojena s 80 glasova za, 28 protiv i 68 suzdržanih.

Između ostalog, o nacrtu rezolucije izjasnila se i Bosna i Hercegovina, a naši predstavnici u ovom tijelu Ujedinjenih nacija bili su suzdržani. Ujedno, Bosna i Hercegovina je bila jedina država iz Evrope koja je bila suzdržana na ovom pitanju.

Zbog situacije u Iranu i protesta koji se održavaju u ovoj državi već nekoliko sedmica, komitet Ujedinjenih nacija razmatrao je nacrt rezolucije pod nazivom "Stanje ljudskih prava u Islamskoj Republici Iran".

"Ubistvo Mahse Amini samo je jedan od slučajeva zločina nad ljudskim pravima u Iranu. Nasilna primjena zakona o hidžabu podriva ljudska prava žena i djevojčica", rekao je predstavnik Kanade.

Inače, u tekstu rezolucije, UN je pozvao Iran da eliminiše sve oblike sistemske diskriminacije i drugih kršenja ljudskih prava žena i djevojčica.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()