BiH pristupa EU programu Digitalna Europa: Omogućen pristup fondu od 7,5 milijardi eura

Ministar Forto izrazio je zadovoljstvo što BiH, pristupanjem programu Digitalna Europa

16.05.2024. 17:29
  • Podijeli:
euri_ilustracija_PIXABAY-1666950318192.webp Foto: Pixabay

U narednim danima, Sporazum će biti predat ministru komunikacija i prometa BiH Edinu Forti na potpis, te će stupiti na snagu retroaktivno od 1. januara nakon što bude ratificiran.

Thierry Breton, tajnik za unutarnje tržište Europske unije, potpisao je Sporazum o pridruživanju Bosne i Hercegovine programu Digitalna Europa. U narednim danima, Sporazum će biti dostavljen ministru komunikacija i prometa BiH Edinu Forti na potpis, te će stupiti na snagu retroaktivno od 1. januara nakon što bude ratificiran.

Ovaj program, sa budžetom od 7,5 milijardi eura za razdoblje 2021-2027., pruža priliku aplikantima iz BiH da se prijave na otvorene pozive za podršku razvoja infrastrukture i kapaciteta u područjima kao što su superračunala, umjetna inteligencija, cyber-sigurnost i digitalne vještine.

“Ovaj sporazum će približiti Bosnu i Hercegovinu ekonomiji i društvu Europske unije, koristiti njenim tehnološkim kapacitetima i podržati digitalizaciju uopće,” priopćeno je iz Europske komisije, uz napomenu da će program posebno biti koristan za mala i srednja poduzeća.

Ministar Forto izrazio je zadovoljstvo što BiH, pristupanjem programu Digitalna Europa, konačno može računati na značajna sredstva za digitalizaciju. Prema Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, ovo je prilika za veliki iskorak u digitalnoj transformaciji zemlje, naglašavajući važnost saradnje između javnog i privatnog sektora.

“Bosna i Hercegovina je dosad bila jedina zemlja zapadnog Balkana koja nije bila članica ovog najvećeg europskog programa digitalizacije,” navedeno je u priopćenju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()