BiH bi mogla dobiti kandidatski status: "Cure vijesti" iz Brisela

Dok se u srcu Unije vode rasprave da li BiH staviti u istu ravan sa Moldavijom i Ukrajinom, domaći lideri tradicionalno pišu pisma i ističu minimalne učinke

07.11.2023. 20:14
  • Podijeli:

BiH bi mogla dobiti zeleno svjetlo i početi proces pristupa Europskoj uniji.

 Mogla bi, ako je vjerovati vijestima koje su danas procurile iz Brisela. Dok se u srcu Unije vode rasprave da li BiH staviti u istu ravan sa Moldavijom i Ukrajinom, domaći lideri tradicionalno pišu pisma i ističu minimalne učinke.

Dobre vijesti za domaće vlasti i građane procurile su iz središta Unije. Unatoč, polovično ispunjenim obavezama, dobićemo zeleno svjetlo, piše Politiko, ali i navodi da u ovoj odluci Brisel nije jednoglasan.

"Pojedini EU dužnosnici ukazali su na nazadovanje BiH u pogledu vladavine prava i izrazili su negodovanje za eventualno otvaranje pregovora. Uzimajući to u obzir, kako onda očekivati da druge zemlje kandidati marljivo provode svoje reforme", piše Politiko.

Da će Izvještaj biti pozitivan siguran je vječiti optimista i nositelj europskih vrijednosti. 

Napominje, da se Izvještaj još dotjeruje ali, princip je isti sve ostalo su nijanse.

"Mislim da je već oblikovano kao takvo. Ja mislim da će ono biti dovoljno afirmativno kako je to i predsjednica rekla kada je bila u posjeti gospođi Krišto", kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH

Ipak Čović nije zadovaljan brzinom ispunjavanja obaveza iz paketa EU, nezadovoljstvo dijeli i njegov koalicioni partner.

"Nisam ni sam zadovoljan brzinom kojom ispunjavamo obaveze, ali su ipak neke stvari pomjerene s mrtve tačke, nadam se da će izvještaj biti pozitivan, nakon dugog niza negativnih izvještaja", kaže Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Izvjesno je da će na adresu BiH stići pohvale za određeni napredak koji je učinjen od početka godine sa novim sazivom Vijeća ministara. Ali i dalje je veliki broj pitanja na agendi koji su dugo blokirani. Da bi EU zvaničnici trebali imati razumijevanja i zadovoljiti se i najmanjim dogovorima unutar BiH, pisala je predsjedavajuća Vijeća ministara šefu eu diplomatije.

"To nama u BiH pruža nadu, dodatno motivira i obvezuje da nastavimo zajednički predani rad na postizanju trajne stabilnosti, demokraTije i prosperiteta, te ostvarivanju našeg najvažnijeg vanjskopolitičkog cilja, pristupanja Europskoj uniji", kaže Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara.

S obzirom da Brisel ne govori jednim glasom, ističu nazadovanje i nerad domaćih vlasti, treba biti oprezan i sačekati konačnu odluku, poručuju poznavaoci prilika.

Adi Ćerimagić, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost kaže da je vrlo jasno da će Evropska komisija pribilježiti činjenicu da svih 14 prioriteta nije ispunjeno, jako puno pitanja nije ispunjeno i da će se od BiH očekivati dalji napredak.

"Nas čekaju tehnička pitanja oko kojih je teško naći zajednički jezik domaćih aktera tako da nas ne očekuje ništa posebno 8. novembra", kaže Jahja Muhasilović, profesor Međunarodnih odnosa.

BiH već godinama tapka na putu ka europskoj zajednici. Korak naprijed uglavnom je vodio ka dva nazad. Radilo se minimalno, molilo maksimalno. istorijski ili ne, dan će osvanuti, BiH možda i konkretnije krenuti ka Briselu.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()