Bh. političke stranke i dalje kriju odakle im novac

Što se tiče transparentnosti finansiranja partija, domaće vlasti predložile su samo djelimična rješenja koja ne zadovoljavaju evropske standarde

10.10.2022. 08:52
  • Podijeli:
konvertibilne_marke_ilustracija_cbbih.jpg Foto: Foto: CBBiH

Samo jedna preporuka sprovedena je u vezi s objavljivanjem informacija o finansijama političkih partija i političkih subjekata koji učestvuju na izborima, stoji u izvještaju Grupe zemalja za borbu protiv korupcije za BiH (GRECO).

Što se tiče transparentnosti finansiranja partija, kako je istaknuto, domaće vlasti predložile su samo djelimična rješenja koja ne zadovoljavaju evropske standarde.

"Na primjer, političke partije su bile u obavezi da vode evidenciju o članarinama i dobrovoljnim prilozima i da izdaju potvrde o tome, da u finansijskim računima uključe beneficije dobijene od povezanih lica i da uspostave mehanizme interne finansijske kontrole", naveli su oni, uz napomenu da se to nije desilo.

Osim toga, kako je istaknuto, zahtijeva se da se za finansiranje koristi bankarski sistem kojim se uplaćuju iznosi političkim partijama, kao i da se uvede princip jedinstvenog računa kampanje, čime bi se, kako je naglašeno, povećala transparentnost računa i aktivnosti subjekata povezanih sa političkim partijama.

Poseban problem je, kako je naglašeno, nedostatak adekvatnih sankcija za kršenje pravila o finansiranju stranaka.

"Iako je pri Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH osnovana nova Služba za reviziju finansiranja političkih partija, nema dokaza o povećanju finansijskih i kadrovskih resursa dodijeljenih CIK-u za obavljanje njegovih nadzornih funkcija koje se odnose kako na finansiranje partija tako i na izbore, niti je saradnja i koordinacija između CIK-a i poreskih i organa za sprovođenje zakona ojačana na operativnom i izvršnom nivou", istakli su oni.

Kako ističu, potrebno je nastaviti proces reformi kako bi se dodatno povećala transparentnost političkog finansiranja i podstakla uloga političkih partija kao osnovnog elementa demokratskog sistema.

"GRECO još jednom apeluje na BiH da u potpunosti sprovede osam od devet preporuka na temu II koje ostaju neriješene", istaknuto je.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()