Bećirović za UNU: Schmidtove mjere idu u smjeru raspada Bosne i Hercegovine

Nadam se da će visoki predstavnik odustati od diskriminatornih rješenja, kazao je Bećirović

21.07.2022. 10:07
  • Podijeli:
zijad-becirovic-privatna Cropped (1).jpg Foto: Privatna arhiva

Nakon informacije da Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) i visoki predstavnik Christian Schmidt i PIC razmatraju nametanje izmjena Izbornog zakona i nakon što je u javnost procurio nacrt dokumenta s izmjenama, počele su da se nižu i reakcije.

Šta se navodi u mjerama

Iako javnosti zvanično nije prezentiran paket mjera za Federaciju BiH koje prema nekim izvorima Schmidt namjerava nametnuti do do 1. avgusta. 

Navodno, u nacrtu odluke koja je već poslana na adrese ambasada u BiH, navedene su izmjene Izbornog zakona u odnosu na funkcioniranje domova, izbor rukovodstva Federacije BiH, izbor sudija Ustavnog suda FBiH kao i brojne izmjene koje bi trebale osigurati integritet izbornog procesa.

U nacrtu odluke uz ostalo je navedeno kako će se prohodnost zakona poboljšati propisom kojim je svaki dom (Predstavnički dom i Dom naroda) dužan odbaciti ili usvojiti zakon u tačnom roku nakon što je zakon odobren u drugom domu.

"Očekuje se da će svaki dom odbiti ili odobriti potrebne zakone u roku od 45 dana od odobravanja u drugom domu. Ako se rok ne ispoštuje, zakon će se uvrstiti na dnevni red tog doma na sjednici nakon isteka roka od 45 dana, a najkasnije u roku od 30 dana od isteka tog roka".

Pitali smo: Od kojih izmjena Izbornog zakona stranke strahuju, a kojim se nadaju?

Na stolu odredbe Izbornog zakona BiH, parlamentarnim strankama nije svejedno, u strahu su šta će odlučiti visoki predstavnik

Definicija vitalnih nacionalnih interesa će biti pojednostavljena. Na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa više se ne može pozivati po svim pitanjima, već samo po pitanjima koja su navedena u Ustavu. Vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa pri Ustavnom sudu će razmotriti sva ova pitanja.

"Rasprava o formiranju vlasti obavit će se sukcesivnim smanjivanjem biračkog praga za imenovanje kandidata za Predsjedništvo Federacije BiH ukoliko delegati ne predlože kandidate u zadanim rokovima. Za imenovanje kandidata potrebni su glasovi najmanje 8 delegata u svakom klubu Doma naroda FBiH. Ako jedan klub ne uspije nominirati kandidata u roku od 30 dana, broj delegata koji je potreban da to učini smanjit će se na 5. Ako ni to ne dovede do nominacije, nominacija će biti moguća od bilo koje grupe od 2 delegata nakon dodatnih 30 dana", jedna je od mjera.

Popunjavanje Doma naroda FBiH

Raspodjela mandata u Domu naroda Federacije BiH će biti reprezentativnija u raspodjeli konstitutivnim narodima iz svakog kantona. 

"Sadašnji propis je doveo do ponekad neuravnotežene zastupljenosti konstitutivnih naroda Federacije BiH u Domu naroda. Jedino kantoni gdje jedan konstitutivni narod čini preko 3% ukupne populacije tog konstitutivnog naroda u cijeloj Federaciji BiH će birati delegate tog konstitutivnog naroda u Dom naroda FBiH. Međutim, u Izbornom zakonu će biti uključen zaštitni mehanizam kako bi se osiguralo da svi kantoni budu zastupljeni u Domu naroda. Ovo pravilo podjednako štiti Bošnjake, Srbe i Hrvate koji žive u kantonima u kojima su brojčano manjina".

Direktor IFIMES instituta iz Slovenije Zijad Bećirović je za UNU kazao da se priča o izmjenama Izbornog zakona ponovo aktuelizirala zbog uloge Hrvatske koja zloupotrebljava svoje članstvo u Evropskoj uniji.

"Zamislite da se održavaju izbori za Bundestag i da se mijenjaju pravila dva mjeseca prije izbora ili u bilo kojoj državi. To je apsolutno neprihvatljivo, anulira sve ono što je odlučeno za BiH kada je u pitanju Međunarodni krivični sud za bišu Jugoslaviju, Evropski sud… Sve što je pozitivno postignuto vraća se na startnu poziciju. Ovo je projekat disolucije BiH. Stavljanje u položaj etničkih rezervata. Sve to onemogućava da država prodiše, postane punopravna članica EU i NATO-a", smatra Bećirović.

Nije nikakav napredak

Dodaje da se ovim mjerama unazađuje sve što je pozitivno postignuto u proteklih 30 godina.

"Daje se pravo jednom narodu da ima veća prava na određenoj teritoriji. Usložnjava se situacija i ne može biti nikakav napredak. Nadam se da će visoki predstavnik odustati od diskriminatornih rješenja. Nije moguće ni tehnički, nikome nije jasno zašto sada to radi", kazao je Bećirović.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi došlo do ovakvih promjena Izbornog zakona, došlo bi do povećavanja prava jednom konstitutivnom narodu na jednoj teritoriji, a drugima bi prava bilo umanjena.

"Postavlja se pitanje ko će štitit prava Bošnjaka i Hrvata u RS", naveo je za UNU profesor Bećirović.

Schmidt bi da mijenja Izborni zakon: Oprečne reakcije političara

Danima traju konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o izmjenama Izbornog zakona

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()