Analiziramo: Hoće li HDZ BiH izigrati “Osmorku”!?

Ko će činiti većinu u Federaciji i na nivou BiH, još uvijek je neizvjesno

17.11.2022. 13:15
  • Podijeli:
sastanak_osmorka_hdz_una-1668608677244.webp Foto: UNA

Zanimljivo je javnosti ovih dana pratiti pregovore stranaka i koalicija o konstituisanju vlasti na zakonodavnom i izvršnim nivou. U Republici Srpskoj na vlasti ostaje koalicija okupljena oko SNSD-a dok je na nivou BiHi Federacije i dalje neizvjesno.

HDZ BiH je ove sedmice pregovarao sa “Osmorkom”, odnosno grupom stranaka okupljenih oko “Trojke” (SDPBiH, NiP i Naša Stranka).

S obzirom na to da je, kada je u pitanju  Klub Bošnjaka u Domu naroda Federacije BiH neizvjesna situacija, jer je približan broj delegata “Osmorke” i SDA, a još uvijek se ne zna ko će prikupiti 13 “ruku”, moguće je da HDZ BiH, ipak, na kraju, ode u koaliciju s  dugogodišnjim partnerom SDA.

UNA je pitala političke analitičare šta misle o pregovorima, i hoće li HDZ BiH  “izigrati” partije okupljene oko “Trojke”.

Kukić uvjeren da će HDZ “izigrati” Osmorku

Slavo Kukić, univerzitetski profesor i sociolog za portal UNA ističe da je poprilično uvjeren da će HDZ BiH “izigrati” Osmorku i da će dogovor o formiranju vlasti sklopiti sa dugogodišnjim partnerom SDA.

“Vjerujem da HDZ od starta nije ušao iskreno, otvoreno u razgovore sa  grupom partija okupljenim oko sarajevske 'Trojke', nego da su ti razgovori, zapravo, u funkciji pritiska Čovića na Izetbegovića, a po principu 'Bakire samo da vidiš da mogu bez tebe, a ti onda  dobro razmisli jesi li spreman udovoljiti zahtjevima za promjenu Ustava i Izbornog zakona koje sam na sto stavio prije godinu dana'. Ne vjerujem da je tim zahtjevima spreman udovoljiti SDP ili  Naša stranka, kao što ne vjerujem da SDP i Naša stranka spremni na scenarij koji je, također, dio Čovićevih zahtjeva, da sve hrvatske pozicije u vlasti (zakonodavnoj i izvršnoj, sudskoj, agencijama) zapravo pripadaju HDZ-u,  jer u tom slučaju one bi se doista pokazale, ne kao građanske, nego kao bošnjačke političke partije”, kaže Kukić.

Godine koje će “pojesti skakavci”

On vjeruje da je sve to jasno i Draganu Čoviću i da zbog toga fingira razgovore s njima, kako bi izvršio dodatni pritisak na Izetbegovića da udovolji svemu onome  što on traži.

“Osobno mislim  da će se to u konačnici i dogoditi i da će u konačnici na federalnoj razini vlast imati Čović i Izetbegović, kao što vjerujem da će na razini države vlast imati SNSD, HDZ i SDA, kao što vjerujem da će i sljedeće  četiri godine ovu zemlju karakterizirati praksa koja je bila u prethodne četiri godine”, ističe Kukić, te dodaje da će praksa ovih triju partija biće identična praksi  iz perioda 2018-2022. godine, te da će i sljedeće četiri godine u BiH “pojesti skakvci”.

I SDA i Trojka će teško bez DF-a

Dragan Markovina, politički analitičar, ima, pak drugačije mišljenje, te za portal UNA ističe  kako je situacija neizvjesna i da će biti zanimljivo pratiti buduća dešavanja.

“Dolaze nam razne informacije, ne bih ništa prejudicirao dok se ne dogodi, da vidimo ko će dobiti tu potrebnu većinu u Klubu Bošnjaka. Što se tiče Čovića, on je rekao da je njemu svejedno, hoće li to biti SDA ili ova tzv. Osmorka i da mu je jedino bitno da ne bude Komšićeva Demokratska fronta u toj koaliciji i ja mu, zapravo, tu vjerujem, šta god ko mislio o njemu. Jer  ako on pristane na koaliciju s DF-om na bilo koji način, past će u vodu cijela kampanja HDZ-a, i ne samo  to, nego i sve ono što se događa posljednjih godina oko legitimnog predstavljanja i reformi i svega”, ističe Markovina.

Dodaje da je i očito da  je Demokratska fronta puno bliža SDA u zadnje vrijeme, nego “Trojci”, te da je to vrlo nezgodno.

“Mislim da Čoviću ne smeta koalicija sa SDA, jer u Mostaru savršeno funkcioniraju i dogovaraju manje, više sve, ali i SDA i Trojka će teško bez DF-a skupiti potrebnu većinu ,tako da je ovo jedna zanimljiva situacija za koju ne znam stvarno kako će završiti”,  kaže za portal UNA Markovina.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()