Analitičari za UNU: Rusija će “pomoći”, BiH dobija kandidatski status u decembru

Ne zato što smo zaslužili već zbog interesa zapadnih zemalja

12.11.2022. 07:45
  • Podijeli:
Zastava BiH_Foto Pixabay-1667482925468.webp Foto: Pixabay

Čini se da globalna kriza u svijetu, što zbog rata u Ukrajini, što zbog ekonomske krize i recesije koja je na pragu, pogoduje Bosni i Hercegovini koja već godinama “čuči” pred vratima Evropske unije i čeka “zeleno svjetlo” da uđe u ovaj savez.

To bi se, prema ocjeni političkih analitičara, moglo i desiti u decembru kada će se u Briselu konačno i odlučivati o kandidatskom statutu BiH.

Tako će, kako sada stvari stoje, a kako ističu analitičari za portal UNA, Rusija “pomoći” Bosni i Hercegovini da konačno širom otvori vrata EU.

Program reforme prošao “ispod radara” javnosti zbog drugih problema

Vijeće ministara je ove sedmice usvojilo i Program reformi, bez velike “galame” i bez bilo kakvih rasprava u javnosti, što se do sada nikada nije desilo.

Sagovornici UNA portala tvrde da je to zbog jakog pritiska međunarodne zajednice, posebno SAD, ali i zbog činjenice da Rusiji baš i ne ide sve po planu na bojnom polju u Ukrajini.

Slavo Kukić, univerzitetski profesor i sociolog  za portal UNA kaže da se neće ništa specijalno dogoditi i da će BiH dobiti “zeleno svjetlo” za kandidatski status u EU.

“Što se tiče Programa reformi, on neće nešto pomoći kada je u pitanju kandidatski status i ulazak BiH u EU, jer mi i dalje imamo obaveze koje moramo ispuniti. Program je usvojen bez velike pompe i prošao je ispod radara zbog drugih događanja. On ne znači ništa što se tiče stvarnih promjena u BiH”, ističe Kukić.

Naš sagovornik dodaje da BiH neće ispuniti svoje obaveze do decembra, ali da će dobiti “zeleno svjetlo”.

“Uz koje obrazloženje će se to desiti ne znam, ali mislim da će ono biti dato, ne zbog specijalne ljubavi prema BiH, nego zbog procjene EU i Evropske komisije i Parlamenta, da je to interes EU. Posebno kada su u pitanju najmoćnije evropske zemlje, ali i kad je u pitanju NATO pakt i SAD, jer u slučaju da se BiH ne ‘otvore širom vrata’, zapravo, u tom slučaju se dodatno otvaraju vrata za uticaj iz Moskve, a to  baš nije interes ni EU, a ni SAD”,  kaže Kukić i u šali dodaje da će BiH spasiti Rusija i otvoriti joj vrata EU.

Pritisak međunarodne zajednice, SAD i EU više ništa ne prepuštaju slučaju

Dragan Markovina, politički analitičar za UNA portal kaže da je evidentno da su i SAD i EU, potaknuti napadom Rusije na Ukrajinu, riješene ne prepustiti više ništa slučaju, u cijeloj regiji, ne samo u BiH.

“BiH je najkompliciranija od svih zemalja koje još nisu ušle u EU. To se vidi i po ovome što Schmidt radi i po podršci koju on automatski dobije iz SAD, Velike Britanije ili od strane EU, a to se vidi i po odluci o Programu reformi. Dakle, po meni je ovo  čisti pritisak zapadne diplomatije. Naravno, sve je to povezano i sa činjenicom da su izbori upravo završili i da sad nema kampanje i da niko neće gubiti glasove”, kazao je Markovina.

Dodaje da, svidjelo se to nekome ili ne, posebno  u novim geopolitičkim okolnostima BiH ima realno samo cilj da uđe u EU i NATO ili da “ostane vječno nervozna i okružena manje-više svim drugim zemljama koje će stupiti u EU i NATO”.

“I što prije to domaća politika prihvati, to će se prije i dogoditi, a kandidatski status će se dobiti, jer on neće ništa bitno promijeniti. To će biti neki čin dobre volje i političke poruke EU, uz nadu da će domaća politika odgovoriti pozitivno”, kaže Markovina.

Smatra da je usvajanje Programa reforme bez velikih prepucavanja političara uzrokovano stanjem na ratišu u Ukrajini.

“Da je Rusija ostvarila sve svoje namjere na početku rata i da je rat do sada okončan, bila bi sasvim druga situacija. Ali je sad svima jasno da Rusija, ne samo da nema šanse da ostvari prvotne planove, nego je veoma upitno hoće li uspjeti i koliko zadržati do sada osvojenog teritorija, a po najmanje sada ima snage da se politički, a kamo li vojno angažira na Balkanu i to je mislim jasno svima”, kazao je Markovina za naš portal.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()