Amidžić: Zahtijevi nerealni, Ministarstvo odbrane tražilo 1,8 milijardi KM

"Zahtjevi korisnika su suludi", rekao je ministar finansija i trezora

19.09.2023. 15:49
  • Podijeli:
Srdjan Amidzic_Grad Banjaluka-649ebdf975675.webp Foto: Grad Banjaluka

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić rekao je danas da je dobio nerealne zahtjeve od 75 korisnika budžeta za usvajanje istog u narednoj 2024. godini. "Zahtjevi korisnika su suludi", rekao je ministar.

Rekao je kako su pojedini korisnici budžeta bahata i da zahtjev dostiže rekordnih 2,8 milijardi KM. Budžet za ovu godinu je 1,3 milijarde KM. Objasnio je ove zahtjeve koje je nazvao suludim.

“Ta bahatos se odnosi na pojedine budžetske korisnike. Ovakav zahtjev je, poslaću veći budžtski zahtjev da bi dobio bar polovinu od ovoga. To je neprihvatljivo i neće dobiti podršku ministarstva. Ako bi se vratili i premotali govore iz predizborne kampanje, govorii smo da vodimo računa o infrastrukturnim projektima, materijalnim statusima građana. Ti budžetski zahtjevi su paralelni finansijski univerzum i nema veze s realnošću i izlaze sa zahtjevom od 2,8 milijardi KM. Oni trebaju snositi odgovornost ako budžet ne bude usvojen. Oni trebaju da odgovaraju za eventualno neusvajanje budžeta”, rekao je ministar.

Dodao je kako nikada neće potpisati ovakav prijedlog budžeta.

“Ekonomska realnost je drugačija Institucijama BiH za 2024. godinu nedostaje 37 miliona KM da bi troškove zatvorili na nivou 2023. Zamislite situaciju gdje imamo nedostatak sredstava, a imate pojedine budžetske korisnike sa ovim zahtjevima.”

“Očekivao sam budžetske zahtjeve koji će oddržavati ekonomsku realnost i da uštetimo 37 miliona KM. Unutar mog ministarstva gdje je budžet 13,8 miliona KM, naći čemo način za uštedu i pozivam druge kolege da se tako ponašaju.”

Dodao je kako su najviše novca tražili Ministarstvo odbrane, Granična policija MVP, SIPA i agencije iako oni ne pokažu razumijevanje, nećemo moći usvojiti budžet.

“Ministarstvo odbrane umjesto da pokaže razumijevanje i na recionalniji način koristi sredstva, izlazi sa zahtjevmo koji u ekonomskom smislu daje sulud budžetski zahtjev. Taj budžet od blizu 1,8 milijardi KM za 2024. od strane Ministarstva odbrane je veći od svih 75 korisnika budžeta. 392 miliona KM traže. Mislio sam da će prednjačiti u racionalizaciji, a ne ove sulude zahtjeve. To je četiri puta veći budžet nego ranije. To je 4% PDB-a BiH. Japan troši 1% PDB na odbranu, a Njemačka 3%. Žele modernizaciju opreme pješadije uz modernizaciju lakih oklopnih vozila. Ja ovu stavku ne razumijem. Ne razumijem ni sljedeću stavku koja stvara strah, modernizacija artiljerisjke opreme, vozne haubice 155 milimetara. Dačje, modernizacija opreme i oklopnog bataljona, modernizacija sredstava vazduhoplovstva i nabavke helikoptera. Modernizacija sredstava za nuklearnu, biološku i hemijsku odbranu i ovo prvi put čujem. Kada dolazim iz RS i ne podržim ovo, nemojte reći da je politički motivirano. Podsjetiću da BiH graniči sa Hrvatskom i Crnom Gorm kao članice NATO-a i Srbijom, postalja se pitanje da li mi očekujemo neke sukobe ili ne daj Bože da mi napadnemo Srbiju ili NATO savez? Sulud finansijski zahtjev ovog budžetskog korisnika”, rekao je ministar.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()