Ambasada SAD-a o Danu RS: Očekujemo provođenje istrage zbog kršenja zakona vezanog za 9. januar

Na kraju su naglasili da su SAD reagovala i prije na antidejtonska djelovanja i neće oklijevati da to urade i ubuduće

09.01.2024. 12:55
  • Podijeli:
Ambasada_SAD_Sarajevo_foto_Ambasada.jpg Foto: Foto: Ambasada SAD u BiH

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini i danas se oglasila povodom obilježavanja "Dana Republike Srpske 9. januara".

Istakli su da je Ustavni sud višestrukim presudama jasno istakao da je proslava Dana RS 9. januara neustavna.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je u dva navrata, 2015. i 2019. godine, neustavnim proglasio obilježavanje Dana Republike Srpske 9. januara. Prema toj odluci Republika Srpska može da ima svoj dan, ali je spornim ocjenjeno da to bude 9. januar kada je 1992. godine u Sarajevu tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ali i drugi predstavnici vlasti u Republici Srpskoj poslije svake odluke Ustavnog suda isticali su da samo deveti januar može da bude Dan Republike i da će ostati privrženi tom datumu.

"Problem ne leži u proslavi praznika, nego u odluci da to bude devetog januara. Povezivanje tog obilježavanja sa pravoslavnim vjerskim praznikom u suprotnosti je sa nekoliko odredbi Ustava BiH kojima se zabranjuje diskriminacija. Ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja", navodi se u saopćenju Ambasade SAD.

Dodaju da član 3 Dejtonskog Ustava propisuje da se entiteti u potpunosti moraju pridržavati odluka institucija BiH, uključujući i konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH.

"Prema Krivičnom zakonu BiH, nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja. SAD očekuju da će relevantne institucije za provedbu zakona i pravosudne institucije provesti istragu o svakom slučaju kršenja zakona koji je povezan sa proslavom Dana Republike Srpske devetog januara", stoji u saopćenju.

Na kraju su naglasili da su SAD reagovala i prije na antidejtonska djelovanja i neće oklijevati da to urade i ubuduće.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()