Počinje XXV Teatar fest „Petar Kočić“

Sve predstave počinju u 20 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta RS

02.06.2023. 16:47
  • Podijeli:
teatar fest 232-647a00d019274.webp Foto: Teatar fest

Ovogodišnji, XXV po redu, Teatar fest „Petar Kočić“ uvodnom besjedom 5. juna u 21 čas otvoriće jedna od najeminentnijih umjetnica današnjice, dramska književnica, pjesnikinja i scenaristkinja Milena Marković. Već prve drame „Paviljoni“ i „Šine“ postavljene su na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta i postale hitovi.

Predstava „Brod za lutke“ u produkciji Srpskog narodnog pozorišta, a po scenariju Markovićeve, osvojila je brojne nagrade na festivalima u regionu, kao i na našem Teatar festu „Petar Kočić“ 2010. godine. Za knjige poezije dobila je nagrade „Biljana Jovanović“ i „Đura Jakšić“, za drame – dvije Sterijine nagrade, kao i nagrade „Borislav Mihajlović“ i „Miloš Crnjanski“, a pripalo joj je i priznanje „Todor Mihajlović“, te priznanje za najbolji scenario na Međunarodnom filmskom festivalu FEST. Jedna je od dobitnica NIN-ove nagrade. Publici je poznata po scenarijima za filmove „Sutra ujutro“, „Beli, beli svet“, „Rudarska opera“, „Otadžbina“... Jedan je od scenarista serija „Nečista krv“ „Močvara“. Po njenom romanu je urađena i predstava „Deca“, u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, čijim izvođenjem naše pozorište zatvara ovogodišnji Teatar fest.

Nakon uvodne besjede predstaviće nam se posebni gosti: Maja Manojlović sa polaznicima škole pjevanja MaMa Voks (MaMa Vox), Kombajn kvartet (Combine Quartet) i šampion svijeta u harmonici Radovan Ivanović zajedno sa Gudačkim orkestrom Narodnog pozorišta Republike Srpske pod dirigentskom palicom Stefana Zekića.

Takmičarski dio festivala se nastavlja sutradan, 6. juna i traje narednih pet dana. Učesnici su: Atelje 212 sa predstavom „Rolerkoster“, u režiji Milice Kralj; Narodno pozorište Niš, predstava „San o zavičaju (Neviđeno folk snoviđenje)“, u režiji Milana Neškovića; Crnogorsko narodno pozorište i Centar za kulturu Tivat sa predstavom „Pokojnik“, a u režiji Egona Savina; Sarajevski ratni teatar, predstava „Moj sin samo malo sporije hoda“, režija Ivan Plazibat i Narodno pozorište u Beogradu, predstava „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ u režiji Juga Đorđevića.
U čast nagrađenih biće izvedena opera „Deca“ u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, autorke Milene Marković, a u režiji Irene Popović Dragović.

Nakon svake predstave biće održan okrugli sto koji će voditi Aleksandra Glovacki, pozorišna kritičarka, dramaturškinja i urednica u Redakciji kulture Radio Beograda 2. dobitnica ovogodišnje nagrade „Niko Garone“ za posebno angažovanje novinara u oblasti kulture.

O pobjedničkoj predstavi na ovogodišnjem festivalu odlučivaće žiri u sastavu: Ana Tasić, srpska teatrološkinja i pozorišna kritičarka, Duško Ljuština i Nataša Ivančević, glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Sve predstave počinju u 20 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Prateći program Festivala čine promocije knjiga i časopisa, a riječ je o sljedećim naslovima: „Umoran od dodira“ o životu i djelu Uglješe Kojadinovića, autorke Branke Sančanin, „Agon“, časopis za pozorište i vizuelne komunikacije, „Primijenjeni marketing u hrvatskim kazalištima“ autora Duška Ljuštine, „Repertoar zabave i razonode“ autorke Nataše Glišić i „Tragovi pozorišne besmrtnosti“, zbirka pozorišnih kritika  autorke Ane Tasić. Moderator promocija koje počinju u 18 časova na Sceni „Petar Kočić“ je Aleksandar Matrak.

 

 

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()