Počinje vojna NATO vježba fokusriana na nuklearno odvraćanje

U vježbi će učestvovati 60 aviona iz 14 zemalja NATO-a, a u tu svrhu svoje strateške bombardere B-52H poslat će i Sjedinjene Američke Države

17.10.2022. 08:42
  • Podijeli:
NATO_vježba_Baltik2_2022_NATO-1664219730569.webp Foto: NATO

Na području nekoliko država Evrope, danas će započeti redovna vojna vježba NATO-a koja će biti fokusirana na nuklearno odvraćanje.

Pema najavi, vježba naziva "Steadfast Noon" održat će se na teritoriji Belgije, Velike Britanije i Sjevernog mora, a trebala bi trajati do 30. oktobra.

U vježbi će učestvovati 60 aviona iz 14 zemalja NATO-a, a u tu svrhu svoje strateške bombardere B-52H poslat će i Sjedinjene Američke Države.

"Kao i prethodnih godina, u vježbama će učestvovati američki bombarderi velikog dometa B-52. Ove godine će letjeti iz zračen baze Minot u Sjevernoj Dakoti. Trenažni letovi će se odvijati iznad Belgije koja će biti domaćin vježbe, kao i iznad Sjevernog mora te Velike Britanije. Tokom vježbi neće se koristiti bojeve glave", naveli su iz NATO-a.

Iako je vježba izazvala zabrinutost, zbog aktuelne geopolitičke situacije, iz NATO-a su naglasili kako se vježbe ovakve vrste održavaju svake godine u isto vrijeme te da su ranije planirane.

"Vježba je rutinska, ponavljajuća trenažna aktivnosti i nije povezana ni sa kakvim aktuelnim događajima u svijetu. Svake godine je domaćin druga zemlja NATO-a. Neće se koristiti 'živo' oružje, a vježbe će pomoći da nuklearno odvraćanje NATO-a ostane sigurno i efikasno", pojasnili su iz NATO-a.

Povodom početka vježbe oglasio se i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Vježba je dugo planirana, još prije invazije na Ukrajinu i mi smo bili transparentni kada je riječ o tome. Odvraćanje podrazumijeva da se spriječi svaki napad na NATO saveznike i da se očuva mir. Mi smo pokazali da NATO-ovo nuklearno odvraćanje funkcioniše i da je efikasno", poručio je Stoltenberg.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()