Počela izgradnja HE Mrsovo: Kapitalni projekat za razvoj opštine Rudo

Izgradnja hidroelektrane Mrsovo i izgradnja puta Rudo-Kula, te stavljanje novoizgrađenog hotela u funkciju, samo su neki od kapitalnih projekata koji su od velikog značaja za ekonomski razvoj opštine Rudo

01.08.2023. 19:45
  • Podijeli:

Najviši zvaničnici Republike Srpske u Rudom su ozvaničili izgradnju hidroelektrane Mrsovo. Planirano je da ova hidroelektrana na rijeci Lim proradi za 31 mjesec. Projekat je ovo vrijedan 98 miliona evra. Za zvaničnike RS ovo je istorijski trenutak.

Istorijski i za opštinu Rudo, koja bi se uskoro mogla svrstati u red srednje razvijenih opština.

Izgradnja hidroelektrane Mrsovo i izgradnja puta Rudo-Kula, te stavljanje novoizgrađenog hotela u funkciju, samo su neki od kapitalnih projekata koji su od velikog značaja za ekonomski razvoj opštine Rudo.

"Ta tri kapitalna događja, te tri kapitalne investicije su nešto što će našu opštinu Rudo pozicionirati drugačije nego što je bilo do sada i nadam se da će naš narod živjeti ovdje ljepše i bolje", kazao je načelnik opštine Rudo, Dragoljub Bogdanović.

Ako ne ljepše, bolje sigurno hoće. Od hidroenergetskog objekta Mrsovo opština Rudo će imati višestruku korist, kako u periodu izgradnje tako i u periodu njegove eksploatacije, a biće zaposleno i 60 novih radnika.

"Prihodi od koncesione naknade će se kretati negdje oko 700.000 maraka na godišnjem nivou, ako elektrana bude radila u stalnom normalnom režimu rada i to će značajno povećati prihode lokalnog budzeta i omogućiti da se mogu izdvajati sredstva za druge razvojne programe na području ove opštine", izjavio je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

Ovaj objekat trebao bi biti isplaćen za 12 godina, s tim da cijene ostanu na današnjem nivou, a to je negdje 100 do 120 evra po megavatsatu, kazao je generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske, Luka Petrović.

Istočni dio RS spada u red privredno nerazvijenih područja, pa je tako svaka investicija važna za razvoj malih rubnih opština.

"Republika Srpska u ovom periodu ima više za 500 miliona stranih investicija nego što je imala prošle godine i Republika Srpska pokazuje značajne dobre makroekonomske pokazatelje", poručio je predsjenik Republike Srpske Milorad Dodik.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()