Pacijenti u Kantonu Sarajevo će dobiti jednostavniji sistem uputnica

Započete aktivnosti

13.02.2024. 10:43
  • Podijeli:
ljekari istrazivanje pixabay-647d986f10f1c.webp Foto: Pixabay

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Enis Hasanović (SDP) imao je prvi radni sastanak s direktorima najvećih zdravstvenih ustanova u Sarajevu, a ovakvi susreti ubuduće će se održavati redovno, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

S v.d. direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Alenom Pilavom, direktorom Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" Ismetom Gavrankapetanovićem, direktorom Doma zdravlja Kantona Sarajevo Abelom Baltićem i predsjednikom Ljekarske komore Kantona Sarajevo Rifatom Riadom Zaidom razgovarao je o koordinaciji rada ustanova i pripremi za bolje funkcionisanje sistema e-uputnica, odnosno elektronskog naručivanja pacijenata.

Na sastanku su donijeti zaključci kako bi se što prije krenulo u realizaciju i implementaciju prijedloga reorganizacije u zdravstvu. Između ostalog, formiran je Odbor za hitnu koordinaciju i komunikaciju sastavljen od pomoćnika ministra i pomoćnika direktora, čiji je zadatak koordiniranje svih aktivnosti koje su dogovorene na sastanku, s akcentom na međusobno upućivanje pacijenata.

Zadatak Odbora je da do narednog sastanka pripremi konkretne prijedloge za unapređenje zdravstvenog sistema. Komisije su obavezane da u narednom periodu dostave rješenja zajedničkih problema u cilju kvalitetnije komunikacije među ustanovama te da se olakša tzv. put pacijenta.

Zaključeno je da nema potrebe za uputnicama iz ambulanti porodične medicine, kako je do sada bio slučaj u situacijama kada se prelazi s klinike na kliniku unutar KCUS-a ili iz Opće bolnice na KCUS. Najavljeno je da će onkološki pacijenti imati jednu uputnicu za kompletan proces liječenja i akutni tretman.

"Naši ciljevi su konkretni koraci kako bi promijenili narativ u oblasti zdravstvene zaštite i usluge, a već idemo i u smjeru proširenog obima prava pacijenata", poručili su iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()