Organizatori turnira na Ilidži o incidentima: Osudili "izgrede neodgovornih pojedinaca", ali i politizaciju

U veoma opširnom saopštenju organizatora se najprije iznose pohvale za organizaciju turnira, pa osude neodgovornih postupaka pojedinaca

16.01.2023. 16:49
  • Podijeli:
policija_foto_MUPKS-63c02526a1322.webp Foto: MUP KS

O incidentu koji se u subotu dogodio u okviru turnira  „Šampion Junior Kup“ u Sarajevu, kada je roditelj od jednog učesnika iz Beograda izboden nožem, a učesnici iz Splita skandirali "ubij Srbina", oglasio se organizator saopštenjem u kojem stoji da su “ponosni na organizaciju velikog turnira” i da “osuđuju izgrede neodgovornih pojedinaca”.

Dva odvojena događaja

U veoma opširnom saopštenju organizatora se najprije iznose pohvale za organizaciju turnira, pa osude neodgovornih postupaka pojedinaca, uz konstataciju da je "cijeli slučaj politizovan", što takođe osuđuju.

Oni kažu da žale i da su razočarani što su ove godine u javnosti u prvi plan istaknuti neodgovorni postupci grupe huligana i pojedinaca umjesto druženja i lijepe sportske priče koja je, kako tvrde, poslata iz Sarajeva i BiH.

Kažu i da nisu htjeli da se oglašavaju tokom trajanja turnira, ali da sada imaju obavezu prema javnosti da pojasne dešavanja.

Navode da su u pitanju dva odvojena događaja - skandiranje grupe učesnika iz Splita "ubij Srbina" i napada na predstavnike FK Zvezdara iz Beograda.

"Kao organizator ovim osuđujemo takve vrste skandiranja kojima ni na koji način nije mjesto na sportskim ili bilo kojim događajima i želimo da vjerujemo da su ti dječaci naučili lekciju te da slične ispade neće ponavljati u budućnosti", navode organizatori.

Pohvaljuju, kažu, ekspresnu reakciju trenera i osoblja ekipe iz Splita koje je brzo zaustavilo takva skandiranja te sa rečima osude uticalo na polaznike svoje škole fudbala.  

"Upravo iz tog razloga ne želimo isticati o kojoj se školi fudbala radi, jer smo iz Splita imali nekoliko različitih klubova, a brza i profesionalna reakcija trenera je razlog zbog čega ne želimo etiketirati kompletan klub”, naveli su.

Zbunila ih zastava?

Za događaj u kome su fizički napadnuti pojedini roditelji i predstavnici FK Zvezdara iz Beograda od nekoliko huligana koji su upali u hotel, kazali su da izražavaju posebne osude, ali i zahvalnost MUP-u KS na brzoj i profesionalnoj reakciji.

“Drago nam je da su pripadnici MUP-a u kratkom vremenu identificirali napadače i lišili ih slobode. Iskreno se nadamo i vjerujemo da će pravosudne institucije ozbiljno pristupiti ovom slučaju i kazniti izgrednike nemilih događaja", naveli su.

Dodaju da je prema saznanjima do kojih su došli, određena grupa huligana pokušala da otuđi zastavu FK Zvezdara koja je bila istaknuta u dvorani gde su nastupali dečaci iz pomenute škole fudbala, koja je, kako kažu, bila lako uočljiva velikom broju učesnika ali i ostalih gledalaca u dvorani.

Oni demantuju da je došlo do upotrebe suzavca kako je navedeno u određenim medijima, već je, kažu, prilikom međusobnog naguravanja, jedan od roditelja u samoodbrani upotrebio peper sprej za samoodbranu.

Navode i da, kako kažu, osuđuju “politizranje kompletnog slučaja”.

“Ovim putem najoštrije osuđujemo politiziranje kompletnog slučaja. Nemili događaj koji je pokušao baciti ljagu na cijeli turnir, određene političke opcije i struje su nažalost pokušale iskoristiti u svoju korist i na osnovu toga prikupiti jeftine političke poene ali i unijeti dozu nesigurnosti stvarajući osjećaje panike i straha. I dok se jedni zgražaju količinom podrške koja je pružena napadnutim roditeljima, drugi pokušavaju nametnuti priču da Sarajevo nije sigurno za pripadnike određenog naroda. Ovakvim pričama i zlonamernim insinuacijama ovdje nikako ne smije biti mjesta", navodi, između ostalog, organizator.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()