Očekuje nas kolaps tržišta mlijeka?

U državama članicama postepeno padaju cijene, a sve veći broj proizvođača je prinuđeno zaustaviti proizvodnju i zatvoriti farme

27.09.2023. 10:40
  • Podijeli:
mlijeko-1669373415698.webp Foto: Pixabay

Evropski odbor za mlijeko (EMB) poziva donosioce odluka u Evropskoj uniji da preduzmu mjere protiv krize kako bi spriječili kolaps tržišta mlijeka.

U državama članicama postepeno padaju cijene, a sve veći broj proizvođača je prinuđeno zaustaviti proizvodnju i zatvoriti farme. EMB je izdao hitno upozorenje da će Evropa izgubiti i ekonomski i socijalno ako se krave više ne budu držale u ruralnim područjima i farme više ne budu u mogućnosti da nastave s radom, izvještava Farmer.

"Usred smo krize. Vrijeme je za akciju! – uzbunu je podigao predsjednik EMB-a i danski mljekar, Kjartan Poulsen. Navodi da ne mogu prihvatiti da iako donosioci odluka u EU vide da je situacija nejasna, ostaju pasivni i prepuštaju odgovornost državama članicama da same, pojedinačno, donose odluke. Smatra da je vrijeme da Evropska komisija preuzme odgovornost na nivou EU i konačno rastereti tržište mlijeka pokretanjem dobrovoljnog smanjenja proizvodnje.

Predstavnici ove organizacije navode da je poljoprivreda okosnica ruralnih regiona i bez nje bi ova područja jednostavno propala. Naglašavaju da se konačno moraju postaviti temelji za održivi ekonomski i društveni razvoj kako bi očuvali biodiverzitet.

Pozivaju da kreatori politika stvore okvire za bolju raspodjelu marži u lancu snabdijevanja. To bi u stvarnosti značilo da će cijene pokrivati troškove proizvođača i istovremeno osigurati da ostanu pristupačne za potrošače, prenosi Agroklub.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()