Objavljen godišnji izvještaj o najkorumpiranijim zemljama u Evropi: Evo kako BiH stoji

Šta reći...

30.01.2024. 09:54
  • Podijeli:
korupcija-mito-shutterstock.jpg Foto: Shutterstock

Transparency International (TI) objavio je svoj godišnji izvještaj o prisutnosti korupcije u zemljama Evropske unije i zapadne Evrope. Izvještaj, također, pokazuje da ovaj negativni trend jača širom evropskog kontinenta.

Korupcija u zapadnoj Evropi i Evropskoj uniji je sve gora, prema riječima stručnjaka u ovoj oblasti, a posljednji izvještaj TI-ja pokazuje da se pogoršava te da je korupcija sve prisutnija.

Najnoviji indeks percepcije korupcije (CPI) TI-ja je uzeo u istraživanje 180 zemalja, a izvještaj govori o nivou korupcije u javnom sektoru.

Prema izvještaju, stručnjaci i poslovni ljudi smatraju da je najmanje korumpirana zemlja na svijetu Danska, a slijede je Finska i Norveška na drugom i trećem mjestu.

Uprkos dobrom plasmanu na ukupnoj listi, nekoliko demokratija visokog ranga, kao što su Švedska (82), Nizozemska (79), Island (72) i Velika Britanije (71), zabilježile su svoje najniže rezultate u godišnjem CPI-ju od kada TI i vodi ovu evidenciju, a to je od 2012. godine.

Zemlje sa najboljim učinkom, nadalje, bile su Danska (90), Finska (87) i Norveška (84), dok su najniže rangirane bile Mađarska (42), Rumunija (46) i Bugarska (45).

Niže rangirane od njih je i Bosna i Hercegovina (34), na nešto boljoj poziciji je Srbija (36), Crna Gora (45), dok je Hrvatska zabilježila bolje rezultate po pitanju borbe protiv korupcije i rangirana je na mjestu (50).

Od 31 zemlje u ovom regionu, samo šest zemalja je značajno poboljšalo svoj rezultat od 2012. godine i to su: Češka (57), Estonija (76), Grčka (49), Letonija (60), Italija (56) i Irska (77) .

U poređenju sa njihovim rezultatima u CPI-ju za 2015., Austrija (71), Luksemburg (78), Švedska (82) i Velika Britanije (71) su značajno pali što znači da tamo koruptivne radnje u javnom sektoru bivaju sve prisutnije.

Poljska (54) je također zabilježila pad od sedam poena u protekloj deceniji zbog "napora prethodne vladajuće stranke Zakon i red (PiS) da monopolizuje vlast na račun javnog interesa", navodi se u izvještaju. Također je naglašeno da je Grčka (49) dobila vrlo nisku ocjenu na listi za 2023. zbog svoje slabe nezavisnosti pravosuđa.

Međutim, čak i zemlje sa najboljim rezultatima imaju problema sa suzbijanjem korupcije u javnom sektoru, navodi se u izvještaju, uz napomenu da "imaju lošu evidenciju u procesuiranju kompanija koje plaćaju mito da bi osvojile strana tržišta".

Ono do čeka je TI u svom izvještaju, također, došao jeste i saznanja da su informacije o koruptivnim radnjama vrlo šture i minimalno dostupne javnosti, tako i medijima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()