Nešić i Hurtić nakon sastanka s Sattlerom: BiH neće postati depo migranata

Nećemo dozvoliti da bilo ko bude ugrožen. Migranti dolaze iz EU iz Grčke i Italije i hoce u EU. Mi pomažemo EU, želimo da EU pomogne i nama

19.09.2023. 11:11
  • Podijeli:

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, te ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić razgovarali su danas u Sarajevu sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Sattlerom o planu prenosa odgovornosti na vlasti BiH za upravljanje migracijama.

Nešić je kazao da je konstatovano da BiH poštuje svoje obaveze.

"Naše policijske agencije sarađuju sa agencijama iz regiona i EU. BiH je spremna da pristupi procesu tranzicije, ali je potrebno da EU bude tu sa svojim prisustvom, da nam pomognu sa finansijama. Migrantska kriza je problem svih nas, mi smo ovdje prolazna stanica. Želimo da pokazemo da smo mi na evropskom putu, i naš cilj jeste članstvo u EU. Drago mi je da nas razumiju, ne želimo da čekamo, želimo da smo punopravna članica EU", rekao je Nešić.

Istakao je da mu je najbitnija bezbjednost građana BiH.

"Uradiću sve da se građani osjećaju bezbjedno. Nećemo dozvoliti nikakvo divljanje migranata. Mi jesmo dio kolektivne bezbjednosti EU i mi jesmo Evropa", poručio je Nešić.

Sevlid Hurić je zatraži aneksom u budžet pola miliona maraka za migrante u BiH.

"To smo rekli i EU. Želimo povećati budžet za rješavanje migrantske krize. Gospodin Sattler je spreman da nam da punu podršku. Ministarstvo za ljudska prava se mora uključiti više u ovoj korodinaciji da ministarstvom civilnih poslova. Imamo jedinstven stav po tom pitanju", naglasio je Hurtić.

Šef Delegacije EU u BiH je poručio da su migracije tu i da neće nestati, te da je to životna činjenica.

"Druga stvar je da smo imali priliku da nađemo načine da upravljamo migracijama. Najbolji primjer toga da govorimo o pravim iskoracima su prihvatni centri u BiH. Pogledajte kako danas izgledaju u Sarajevu, Bihaću. Govorimo o najmodernijim centrima koji bude psihosocijalnu i zdravstvenu zaštitu. Ovo pitanje nije samo goruća tema u BiH, nego i u EU i globalna zadaća svih nas. Jedna od naših obaveza je osigurati postovanje humanitarnih principa", poručio je Sattler.

Osvrnuo se Sattler i o putu BiH ka Evropskoj uniji, te izjavio da svjedoči jednom napretku.

"Rezultat je to promjene geopolitičkih prilika. Krajem prošle godine BiH je dobila kandidatski status, a sada se razgovara o pristupnim pregovorima. Prije dvije godine je to bilo nezamislivo. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen ce posjetiti region uskoro gdje će predstaviti novi paket novčane pomoći. Očekujemo od domaćih partnera da urade sve u realizaciji 14 prioriteta. Ovo je istorijska šansa. Ministri su pokazali rezultate, naročito u dijelu usvajanja nekoliko zakona. Još je propisa koje treba usvojiti, zakon o sprečavanju sukoba interesa, zakon o sudovima, te o sigurnosti granica", pojasnio je Sattler.

Nešić je dodao da BiH neće postati depo migranata.

"Nećemo dozvoliti da bilo ko bude ugrožen. Migranti dolaze iz EU iz Grčke i Italije i hoce u EU. Mi pomažemo EU, želimo da EU pomogne i nama. BiH ako ne postane članica EU do 2030. godine, EU onda nema smisla za nas", poručio je.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()