Meteoalarm izdao upozorenje za ove regije u BiH: Mogući udari oluja

Budite oprezni

25.06.2024. 10:20
  • Podijeli:
zuti meteoalarm fhmz-667a770c279be.webp Foto: FHMZ

Dolaskom nestabilnog vremena uslijedila su i upozorenja meteorologa, a danas su nekoliko regija u Bosni i Hercegovini označili kao područja koja će biti na udaru oluja.

Žuti meteoalarm zbog jakih pljuskova i grmljavina izdat je za područja Banjaluke, Bihaća, Foče, Livna, Mostara, Prijedora, Sarajeva, Tuzle i Višegrada.

Upozorili su da građani, pogotovo iz gore navedenih trebaju biti svjesni i u toku s aktuelnom vremenskom prognozom.

“Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće”, istakli su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH).

Prognozirani periodi kada bi se mogle očekivati olujno nevrijeme:

Livno – od 9:00 do 18:00 sati

Mostar – od 12:00 do 18:00 sati

Sarajevo – od 12:00 do 19:00 sati

Tuzla – od 9:00 do 17:00 sati

Banjaluka – od 10:00 do 18:59 sati

Foča – od 12:00 do 18:59 sati

Prijedor – od 12:00 do 18:59 sati

Višegrad – od 12:00 do 18:59 sati.

Važno je istaći da je i prethodnih dana bilo zabilježeno veliko nevrijeme praćeno gradom u nekoliko bh. gradova, a koje je uslijedilo nakon visokih temperatura zraka koje su trajale danima u BiH.

Iako za danas nije najavljena moguća pojava grada, upozorava se stanovništvo da adekvatno zaštiti svoju imovinu i da ne boravi na otvorenom za vrijeme nevremena jer nije isključeno da dođe i do pojave leda. Ove mjere predostrožnosti su bitne kako bi se izbjegle povrede i materijalna oštećenja.

Prema prognozi, od danas sve do kraja sedmice se očekuje nestabilno vrijeme praćeno jakom kišom i grmljavinom na području BiH. Temperature zraka nešto niže, ali i dalje veoma visoke.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()