Loše vijesti: Smanjen broj putnika s aerodroma u Banjaluci i Tuzli

Tako je aerodrom u Banjaluci primio 21.270 putnika kroz svoja vrata tokom prvog tromjesečja, što je pad od 30,7% u odnosu na 2023.

14.05.2024. 14:03
  • Podijeli:
Aerodrom Banjaluka foto Borislav Zdrinja:ZIPAPHOTO:ATAImages:PIXSELL-64a9b3cccbe77.webp Foto: Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages/PIXSELL

Aerodromi Niš, Banjaluka i Tuzla zabilježile su pad broja putnika tokom prvog kvartala zbog smanjenog prometa Wizz Aira i Ryanaira. 

Dok se ovaj silazni trend odražava u mnogim manjim aerodromima diljem Evrope, on je u suprotnosti sa širim obrascem u jugoistočnoj Evropi, budući da se regija oporavlja brže u poređenmu s ostatkom kontinenta. Sva su trojica nedavno učestvovala na konferenciji Routes Europe u pokušaju privlačenja novih zračnih prijevoznika i smanjivanja njihove ovisnosti o dva niskotarifna prijevoznika, međutim, tekući problemi s lancem opskrbe otežali su manjim aerodromima sklapanje novih partnerstava.

Tako je aerodrom u Banjaluci primio 21.270 putnika kroz svoja vrata tokom prvog tromjesečja, što je pad od 30,7% u odnosu na 2023. 

Na nju je također utjecao manji broj letova niskotarifnih prijevoznika jer je Ryanair smanjio usluge za 45%, a Wizz Air za 70%.  S druge strane, aerodrom u Tuzli pogođen je zatvaranjem Wizz Airove baze prošlog septembra. 

Kratkotrajni letovi Lumiwingsa tokom januara nisu mnogo poboljšali performanse putnika. Nadalje, za razliku od prvog kvartala 2023., Ryanair također više ne održava letove. Kapacitet Aerodroma Tuzla smanjen je za 63% u prvom kvartalu 2024. godine, a aerodrom je primio samo 14.737 putnika, javlja Ex-Yu Aviation.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()