Krišto u Briselu: “Nadamo da će lideri donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH”

Održala sastanak s predstavnicima zemalja članica EU

20.02.2024. 11:47
  • Podijeli:
kristo brisel vm bih-65d48331ad5cc.webp Foto: Vijeće ministara BiH

Predsjednica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto jutros je prisustvovala neformalnom doručku u organizaciji austrijske ambasade EU, a kojem su prisustvovali predstavnici 27 zemalja članica, uključujući ministre i ambasadore. 

Doručku je prisustvovao i komesar za proširenje Olivér Várhelyi s kojim se Krišto sastala nakon radnog doručka.

“Za Hrvatsku je veoma važno što će se lideri na martovskom samitu EU Veća vratiti temi proširenja, a u skladu sa zaključcima sa samita održanog u decembru. To je posebno važno za BiH i zaista se nadamo da će lideri donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH. Hrvatska pažljivo prati posljednja dešavanja u BiH i danas smo moje kolege i ja održali neformalni sastanak sa predsedavajućom Vijeća ministara BiH gospođom Krišto, koja nas je detaljno obavijestila o razvoju situacije, a posebno posljednjim aktivnostim au BiH, i svim konkretnim zakonima, propisima, akcionim planovima i konkretnim odlukama koje su donijete, ne samo prošle, već i ove godine. I sve one su veoma relevatne za put BiH ka EU. Uvjereni smo da će lideri biti u situaciji da se dogovore u vezi otvaranja pregovora sa BiH”, rekla je Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

Poslije neformalnog doručka, Krišto se sastala sa komesarom za proširenje Olivérom Várhelyijem.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()