Komšić i Bećirović u Sarajevu primili delegaciju NATO-a

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana poručio je da NATO ostaje čvrsto opredijeljen za saradnju sa Bosnom i Hercegovinom u očuvanju njenog mira i stabilnosti

01.02.2024. 16:45
  • Podijeli:
predsjednistvo bih nato-65bbb3e340ee6.webp Foto: Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović primili članove Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), koje je predvodio zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana.

Poželivši dobrodošlicu gostima, predsjedavajući Komšić i član Predsjedništva BiH Bećirović rekli su da je ova posjeta članova NAC-a velika podrška za Bosnu i Hercegovinu i izvrsna prilika za jačanje saradnje Bosne i Hercegovine i NATO-a.

Istaknuli su da su članovi NAC-a donijeli ohrabrujuće poruke za sve ljude u BiH, a to su da NATO daje punu podršku i da je posvećen suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, da nastavlja podršku Bosni i Hercegovini i da je stabilnost BiH i u interesu Sjevernoatlantskog saveza.

Izraženo je uvjerenje da je ovo jedan od najvažnijih i najuspješnijih sastanaka za Bosnu i Hercegovinu u ovoj godini. Naglašeno je da Bosna i Hercegovina nastavlja saradnju sa NATO-om, uz konstataciju da bi ona trebalo da bude i brža i obimnija.

Potvrdili su da su euroatlantske i EU integracije, uz razvoj dobrosusjedskih odnosa i jačanje regionalne saradnje, prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine u cilju uključivanja Bosne i Hercegovine u moderne evropske, političke, ekonomske i sigurnosne integracije.

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana poručio je da NATO ostaje čvrsto opredijeljen za saradnju sa Bosnom i Hercegovinom u očuvanju njenog mira i stabilnosti.

Istaknuo je da i nedavna posjeta generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga potvrđuje koliku pažnju NATO posvećuje Bosni i Hercegovini, ali i cijelom zapadnom Balkanu.

Naveo je da je saradnja sa NATO-om snažan podstrek i za reformske procese u Bosni i Hercegovini, obećavši da će NATO nastaviti da joj pruža pomoć u tome.

Ambasadori zemalja članica NAC-a smatraju da je sigurnost Bosne i Hercegovine veoma važna za Zapadni Balkan i Evropu i da Bosna i Hercegovina ima ključnu ulogu za stabilnost regije. Pozvali su vlasti u Bosni i Hercegovini da nastave reforme odbrambenog i sigurnosnog sistema. Sagovornici su pružili punu podršku misiji ALTHEA.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()