Kompanija iz Republike Srpske kreće u gradnju mega projekta u Federaciji

Prema nekim procjenama, vrijednost investicije je oko 270 miliona KM

13.02.2024. 11:27
  • Podijeli:
posao firma biznisinfo 23-65cb246d360c3.webp Foto: Biznisinfo.ba

Kompanija RWP Vitorog d.o.o. Banja Luka planira graditi vjetroelektranu Škadimovac na području općine Glamoč u Federaciji BiH, koja će biti jedan od najveći energetskih objekata ove vrste u BiH, piše BiznisInfo.ba.

Kompanija već ima koncesiju na ovaj projekt i većinu dozvola, uključujući urbanističku saglasnost. Trenutno je u toku proces izdavanja okolišne dozvole.

Prema nekim procjenama, vrijednost investicije je oko 270 miliona KM. Vjetroelektrana Škadimovac je snage 110 MW i sastoji se od 22 zasebne  jedinice – vjetroagregata, snage po 5 MW.

Svaki vjetroagregat je autonomna proizvodna jedinica koja kinetičku energiju vjetra pretvara u mehaničku energiju za pogon električnog generatora.

Inače, kao vlasnici kompanije navode se Ranko Radoja i Zoran Bibić. Ova kompanija, kako saznajemo, svoje sjedište nedavno je preselila iz Banjaluke u Glamoč.

Jedan od najvećih projekata u BiH

Ovaj projekt, kako smo rekli, bit će jedan od najvećih u BiH ove vrste. Poređenja radi, vjetropark koji Elektroprivreda BiH namjerava početi graditi na Vlašiću upola je manji, odnosno imat će snagu 50 MW i koštat će oko 140 miliona KM.

Također poređenja radi, trenutno jedan od najvećih vjetroparkova u izradnji – Ivovik, između Livna i Tomislavgrada – koji grade kineski investitori – ima će snagu od 84 MW.

Ishodovali skoro sve dozvole

Projekt Škadimovac obuhvata i pristupne puteve, manipulativne platoe za montažu vjetroagregata i podzemnu internu srednjenaponsku 35 kV i DTK mrežu do trafostanice TS 110/35 kV, koja je također sastavni dio ove vjetroelektrane.

Vjetroelektrana će se nalaziti na području Općine Glamoč, Livanjski kanton, FBiH. Planirana je istočno od Glamočkog polja i to na planinskom predjelu Hrbine i Kujača, koji se proteže u smjeru sjeverozapad-jugo istok, od Hrbina na zapadu do Vitoroga i granice sa Općinom Jajce na sjeveroistoku i istoku.

Zemljište na kojem će se nalaziti vjetroelektrana predmet je koncesije. Ugovor o koncesiji sklopljen je još 2014. godine između Ministarstva privrede Livanjskog kantona i investitora “WBL CITY PROJECT” d.o.o. Banja Luka.

Odlukom o davanju suglasnosti na prijenos koncesije, koju je donijela i usvojila Kantonalna vlada u decembru 2017. godine, sva prava iz ugovora o konvesiji prenesena su na preduzeće “RWP Vitorog” d.o.o. Banja Luka.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()