Kako ostati bezbjedan na internetu – zadatak za sve subjekte društva

Nakon Sarajeva, Tuzle i Mostara, panel-diskusija u okviru društveno odgovorne kampanje kompanije m:tel „Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu“ održana je i u Trebinju

Autor: PR tekst
30.05.2024. 16:02
  • Podijeli:
Mtel_Panel Trebinje (1)-665886bab3937.webp Foto: m:tel

U sali Kulturnog centra u Trebinju održana je četvrta panel-diskusija pod nazivom „Kako ostati bezbjedan na internetu – zadatak za sve subjekte društva” koju je realizovala kompanija m:tel u cilju zaštite djece na internetu. Ovaj događaj, koji je dio društveno odgovorne kampanje „Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu“, ostavio je snažan utisak na prisutne, a posebno je istakao važnost multidisciplinarnog pristupa u rješavanju ovog kompleksnog pitanja.

Jedan od ključnih govornika na panelu bio je Olivije Zimonja, načelnik Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. U svom izlaganju istakao je nužnost zajedničke borbe svih subjekata društva protiv opasnosti koje vrebaju na internetu, ali i kvalitetne i stručne edukacije, prvenstveno usmjerene ka roditeljima.

Govoreći u ime kompanije m:tel, Nemanja Lubura, glavni inženjer za planiranje, razvoj i izgradnju servisa i servisnih sistema, predstavio je posebno kreiranu uslugu „Siguran net“ koja se realizuje u gotovo svim školama Republike Srpske, a dostupna je i svim ostalim korisnicima m:tel-a. Ova usluga, usmjerena na edukaciju korisnika i implementaciju naprednih tehnoloških rješenja, predstavlja korak ka stvaranju sigurnijeg online okruženja i po riječima Lubure ima za cilj da filtriranjem sadržaja zaštiti sve one koji su na internetu, jer nije dovoljno samo omogućiti internet već ga je potrebno učiniti sigurnim mjestom za učenje i napredak.

Zorana Koprivica, sociolog iz Centra za socijalni rad Trebinje, naglasila je važnost saradnje svih relevantnih institucija u borbi protiv online prijetnji, a Maja Kovačević, psiholog Plavog telefona, jedine savjetodavne linije za djecu i mlade u BiH, istakla je potrebu za kontinuiranom podrškom djeci u razumijevanju i suočavanju sa izazovima online svijeta, te nužnosti saradnje i edukacije roditelja.

I nakon ove panel-diskusije održane u Trebinju panelisti su saglasni u zaključku da je pred stručnom javnosti kompleksan problem koji se može rješavati samo kvalitetnom prevencijom koja uključuje edukaciju i saradnju svih subjekata društva.

Kampanja „Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu“ i ovom panel-diskusijom nastavlja da inspiriše zajednicu da preduzme konkretne korake u zaštiti djece na internetu, a ovaj panel je samo jedan od mnogih događaja koji će obilježiti ovu važnu inicijativu.

Za dodatne informacije o kampanji „Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu“ posjetite mtelblog.ba.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()