Ispitali smo kako djelovati da se ne ponove slučajevi sa Pala i Binježeva

U domaćinstvu se nalaze mnoge tempirane bombe koje mogu izazvati požar

16.01.2024. 19:40
  • Podijeli:

Najčešći uzroci požara i eksplozija kuća su neispravne instalacije, posebno u sezoni grijanja u zimskom periodu. Zbog dva najnovija slučaja u Palama i Sarajevu, naša Danka Savić raspitala se kako preventivno djelovati i zaštiti se, da bi takvi i slični slučajevi bili izbjegnuti.

Tragedija u Binježevu kod Sarajeva: U eksploziji u kući poginuo mladić, ocu se ljekari bore za život; Užas u Palama: U požaru poginule dvije osobe; Bojler eksplodirao i uništio kuću; Gori kuća u Banjaluci, vatrogasci na terenu; Kvar na instalacijama: U požaru kod Gradiške pričinjena veća šteta

Nažalost, ovakvi naslovi su sve češći, gdje je materijalna šteta nadoknadiva, ali ljudski životi nisu. U domaćinstvu se nalaze mnoge tempirane bombe koje mogu izazvati požar...od dimnjaka do punjača mobilnih telefona, grijalica, bojlera, produžnih kablova, plinskih boca i neispravnih instalacija.

"Uvijek je problem ako nešto nije urađeno u skladu sa propisima. Znači, produžni kablovi zna se za šta mogu da se koriste, ne mogu da se koriste za neka grejna tijela koja vuku ogromnu količinu energije. Tako isto ne moraju biti produžni kablovi, mogu biti normalne električne instalacije koje nisu dimenzionisane za takvu potrošnju. Na primjer, ljudi su pravili objekte i računali su na centralno gradsko grijanje pri tome nije se računalo da će taj čovjek preći na grijanje na elektro kotao ili na toplotnu pumpu", kazao je Miroslav Malnići, komandir Vatrogasne brigade Banjaluka.

Nije se računalo ni na sve veću upotrebu električnih uređaja.

"Sada u savremenim uslovima života imamo mnogo uređaja koji ranije nisu korišteni kao što su računari, klima uređajima, električne grijalice tako da oni stvaraju opterećenje instalacije koje stavaraju požar. Oni se najčešće dešavaju zbog neodržavanja električnih instalacija pogotovo u starim objektima, kućama, stanovima starijim 20 ili 30 godina gdje se ne mijenjaju električne instalacije", izjavio je Predrag Klincov, portparol "Elektrokrajine" Banjaluka.

Najčešći uzrok sve češćih požara je upravo ljudski nehat i nepažnja. Što se tiče domaćinstava znači preopterećene elektroinstalacije, neočišćeni dimovodni kanali. Evo ja mogu navesti kako primjer, za ovih 15-ak dana januara mi smo imali 58 intervencija, od toga je 6 intervencija na gašenju dimnjaka, dvije otpadaju na gašenje požara uzrokovane električnim instalacijama", kaže Miroslav Malinić, komandir Vatrogasne brigade Banjaluka.

Na kraju, najvažnija je prevencija, kako do požara ne bi ni došlo.Građanima se savjetuje da redovno održavaju grejna tijela i električne uređaje koje treba držati dalje od elemenata koji su lako zapaljivi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()