Huligani i fudbal: Utakmice su postale prilike za obračune, ali ne "pesnicom"

Krvav sukob navijača hrvatskog Dinama i grčkog AEK-a ostavio je svjetsku sportsku javnost u šoku

09.08.2023. 20:39
  • Podijeli:

Krvav sukob navijača hrvatskog Dinama i grčkog AEK-a ostavio je svjetsku sportsku javnost u šoku. 

Čuveni Bad Blue Boys-i, zahvaljujući bogatoj istoriji huliganskih napada i navijačkih okršaja, na ovaj način otvorili su stare rane i podsjetili na jedan ružan dan jugoslovenskog fudbala, davne 1990.godine na zagrebačkom Maksimiru između ekipa Dinama i Crvene Zvezde. Upravo je ova utakmica svrstana u top 5 utakmica koje su promijenile svijet sporta i najavila raspad Jugoslavije.

"To je na neki način bio kultni incident kojeg svi targetiraju kao uvod u raspad bivše Jugoslavije. Imali smo situaciju u Đenovi kada su igrali Jugoslavija-Italija, slučaj Bogdanov, nered navijača, pa utakmica Srbija-Albanija, onaj famozni dron sa onom zastavom, toga je dosta bilo", priča sportski novinar Dejan Kondić i dodaje:

"Takve neke scene na stadionima se dešavaju, baci se baklja, baci se flaša, to uradi pojedinac i našteti klubu. Međutim, imamo i organizovano djelovanje navijača. Taj navijački pokret, tendencije su u cijelom svijetu da je još ta tvrda struja zastupljena ovdje kod nas, na području bivše Jugoslavije, dole Grčka, Turska, Italija""

Fudbal je već odavno u drugom planu. Utakmice su postale dobre prilike za obračune, ali ne "pesnicom" već hladnim oružjem.

"To je danas društvena zbilja globalnog svijeta, nasilnika i nasilja, a pravih navijača je bilo uvijek i biće. Potrebno je možda ovom problemu prići još suptilinije i u okviru društva tražiti tu integrisanost i mjere samozaštite i zaštite u okviru samih navijača više raditi jer je dražva zabavljena krupnijim problemima", kaže sociolg Pejo Đurašinović.

Da je država zabavljena krupnijim problemima, svjedoče i sve veći propusti nadležnih prilikom organizovanja utakmica.

"Kad ulazite na neku manifestaciju, bilo da je dvorana, stadion, to su pretresi, to ide do granica ne možete ni zamisliti. Evo istočne tribine stadiona FK Borca, mi smo sakrili jednom tu 100 dimnih bombi, ne znam gdje smo ih zašuškali,  mi dolazimo na utakmicu, one su nađene", kazao je Saša Lazić - Medo, bivši vođa navijača Borca.

I tako, ono što je i sređenim zemljama "navijački incident", kod nas je to nešto što se podrazumijeva. Ko su onda zapravo pravi navijači?
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()