Hoće li FBiH danas dobiti predsjednika i potpredsjednike?

Traje ova trakavica već dugo

28.02.2023. 07:38
  • Podijeli:
Parlament Federacije BiH UNA-63ee82da660e3.webp Foto: UNA

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas će u Sarajevu održati vanrednu sjednicu na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti Odluka o izboru predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

Rukovodstvo FBiH čine Refik Lendo (SDA), Lidija Bradara (HDZ) i Igor Stojanović (SDP). Parlamentarci imaju zadatak da između njih troje odaberu ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednici FBiH.

"Niti ja, niti SDA ne postavlja nikakve uslove, mi nastojimo ozbiljno da budemo kreatori zajedno sa SDP-om, HDZ-om i ostalim koji trebaju da budu dio vlasti, odnosno da se odaberu najbolji ljudi koji će predstavljati i obnašati određena ministarstva. Ja kao predstavnik Bošnjaka u okviru Doma naroda i član SDA nijednog momenta nisam uslovljavao. Prema tome, nema nikakvih promjena kada je u pitanju moj potpis i učešće u odabiru Vlade Federacije", kazao je ranije Lendo u izjavi za TV SA.

Da bi se formirala Vlada FBiH, potrebna je saglasnost sva tri člana rukovodstva (predsjednika i potpredsjednika), što znači da svaki od njih može onemogućiti formiranje izvršne vlasti, kao i donošenje drugih odluka.

Današnja vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH danas je zakazana za 12:00 sati.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()